Search

Ватикан планира целосна климатска неутралност со соларен парк

Ватикан планира изградба на соларен парк со цел да стане енергетски независен и целосно зависен од обновливите извори на енергија, со цел да се постигне 100 отсто од производството на електрична енергија од чисти извори.

Проектот за соларен парк ќе се гради на земјиштето на Ватикан надвор од Рим, кое се простира на над 400 хектари, што целосно го зајакнува постоечкиот капацитет во градот-држава, како што пренесуваат светските медиуми. Изградбата ќе се одвива на земјата Санта Марија ди Галерија, која со децении се користи за емитување на Радио Ватикан – медиумскиот сервис на Светата столица што пренесува пораки на повеќе од 40 јазици.

Иако областа е позната и по поплаките на локалните жители поради здравствени проблеми поради радио брановите, областа може да стане извор на сончева енергија комбинирана со потребите на земјоделското земјиште. Назначени се специјални комесари да раководат со оваа задача.

Оваа еколошка иницијатива е дел од поширокиот план наречен „Еколошка конверзија 2030“, кој е сеопфатен план со кој сегашниот Папа се обидува да го трансформира Ватикан во еколошки одржлива и климатско неутрална заедница. Програмата вклучува проекти како што е изградбата на споменатиот соларен парк за покривање на сите енергетски потреби на Ватикан, како што неодамна беше објавено во писмо.

Исто така, планот предвидува замена на традиционалните возила со електрични, со што би се намалило загадувањето, но и порака за важноста на животната средина, со оглед на тоа што самиот Ватикан нема густа мрежа од автомобили и сообраќај. Дополнителните мерки вклучуваат реновирање и адаптација на постојните згради и инфраструктура и поддршка за одржливо земјоделство и интеграција на одржливи практики во управувањето со земјоделското земјиште.

Иако повеќе од 40 земји произведуваат најмалку половина од своите капацитети од чисти извори, како што неодамна најави ИЕА, најмалата земја во светот кога ќе ги реализира планираните проекти, ќе се приклучи на многу мал број земји кои се приближуваат до речиси сто проценти. капацитети за чиста енергија, како што е Непал. Ватикан би ја постигнал својата целосна енергетска независност целосно преку соларни панели.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни