Search

Создаден цимент кој е поотпорен на пукнање од вообичаено

Научниците од Њу Џерси (Универзитет Принстон) развија нов вид цемент, кој е значително поотпорен на пукнатини од вообичаеното. Во текот на истражувањето користеле природни материјали кои се лесни и силни.

Така дошле до сознание дека внатрешноста на школките е сјајна обвивка од бисер и дека има добри механички својства, како цврстина и цврстина. Тие ги користеле овие компоненти за производство на нови видови цемент.

Мајката на бисерот, природен материјал кој се наоѓа во морските школки, е познат по својата сила и отпорност. Се состои од неколку слоеви хексагонални таблети од арагонит, тврд минерал, кои се држат заедно со мек, хипереластичен биополимер. Таблетите Арагонит се многу кршливи, благодарение на биополимерот кој им овозможува да се движат под стрес, давајќи им исклучителна отпорност на кршење на бисерот.

Овие композити од бисер се формираат со ласерска обработка на цементната паста во поединечни таблети и гравирани обрасци и ламинирање со ограничени количини на соодветни еластични меѓуслојни слоеви. Тестирањето на механичката отпорност на овој композит беше спроведено со помош на свиткување на сноп со тесна точка на напрегање. Додека стандардните цементни греди беа кршливи и се кршеа кога ја достигнаа својата точка на кршење, греди слични на бисер покажаа 19 пати поголема флексибилност и 17,1 пати поголема отпорност на фрактура, додека ја одржуваа речиси истата цврстина.

Во една студија објавена во списанието Advanced Functional Materials, се наведува дека без додавање на влакна и арматура, цементните материјали страдаат од ниска цврстина на фрактура и ниска еластичност во споредба со другите синтетички градежни материјали како стакло, дрво и челик.

„Природниот бисер, цврст, цврст и еластичен материјал, е посебен пример за отпорен материјал – тој е 3.000 пати поцврст од неговата протеинска матрица и има издолжување при прекин од еден процент, што е значително повисоко од кршливиот таблети арагонит“, се наведува во студијата.

Резултатите што ги добија се само почеток бидејќи се постигнати во лабораторија, планот е овој цементен композит да се тестира во реални услови. Исто така, научниците ги истражуваат можностите за примена на овие механички својства за подобрување на отпорноста на пукнатини на други материјали, како што се бетонот и порцеланот.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни