Search

Производството од рибарство и аквакултура постигна нов рекорд

Светското производство од рибарство и аквакултура достигна ново високо ниво, при што производството на аквакултура го надмина риболовот за првпат во историјата, се вели во новиот извештај на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Во Извештајот за состојбата на рибарството и аквакултурата во светот за 2024 година, ФАО наведува дека глобалното производство на храна од вода во 2022 година се зголемило на 223,2 милиони тони, што е зголемување за 4,4 отсто во однос на 2020 година.

Во 2022 година, аквакултурата за прв пат го надмина рибарството како главен производител на водни животни со невидени 130,9 милиони тони храна.

Во 1961 година, глобалната потрошувачка на водна храна била 9,1 кг по глава на жител, а во 2022 година количината ќе се удвои – 20,7 кг по човек.

Ова зголемување на производството укажува на способноста на аквакултурата да игра клучна улога во обезбедувањето храна за растечката светска популација, соопшти ФАО.

„ФАО ги поздравува значајните достигнувања досега, но потребни се понатамошни трансформативни и адаптивни активности за зајакнување на ефикасноста, инклузивноста, еластичноста и одржливоста на системите за водена храна и консолидирање на нивната улога во справувањето со несигурноста на храната, намалувањето на сиромаштијата и одржливото управување“, рече директорот Ku Dongyu.

ФАО се залага за „сина трансформација“ на рибарството и аквакултурата

Храната од водните екосистеми и аквакултурата обезбедува висококвалитетни протеини – 15 проценти од животинските протеини и шест проценти од вкупните протеини ширум светот, како и клучни хранливи материи како што се омега-3 масни киселини, минерали и витамини.

Производството на водни животни се очекува да се зголеми за 10 отсто до 2032 година и да достигне 205 милиони тони. Проекциите за 2050 година укажуваат дека производството ќе треба да се зголеми за 22 отсто за да може потрошувачката на храна по жител да биде иста како во 2022 година.

Ова ја нагласува потребата да се забрзаат приоритетните активности на Сината трансформација во свет каде водната храна игра значајна улога во ставањето крај на гладот, неухранетоста и сиромаштијата, забележува ФАО.

„За да создадеме вистинска трансформација, она што го нарекуваме Сина трансформација, потребни ни се соодветни технички решенија, адекватни политики и иновативни партнерства кои ќе го поддржат и промовираат долгорочниот одржлив развој. Веќе постојат ветувачки практики и техники; тие би можеле да се искористат за да се стави крај на гладот ​​и неухранетоста, а во исто време да се ублажат влијанието на климатските промени“, вели ФАО во својата публикација „Blue Transformation“.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни