Search

Жените имаат поголеми здравствени придобивки од вежбањето отколку мажите

Ново истражување фрли светлина на еден интригантен факт: редовната физичка активност може да има поголеми здравствени придобивки за жените отколку за мажите. Според една студија објавена во престижниот весник на Американскиот колеџ за кардиологија, жените кои се занимавале со умерена физичка активност 2,5 часа или интензивно вежбање 75 минути неделно имале 24% помала веројатност за смртност во споредба со нивните неактивни врсници.

Спротивно на тоа, мажите кои вежбале во истата временска рамка имале 15% помал ризик од смрт во споредба со оние кои не биле физички активни. Резултатите дојдоа од анализа на податоци од повеќе од 400.000 возрасни лица во САД во период од дваесет години.

Жените може да имаат поголема корист
Иако веќе е познато дека вежбањето обезбедува бројни здравствени придобивки, оваа студија нагласува како жените можат да искусат поголеми придобивки од помалку вежбање од мажите. Научниците сугерираат дека анатомијата може да игра клучна улога во овие разлики, истакнувајќи дека мажите имаат тенденција да имаат поголеми срца, пошироки дишни патишта и поголеми мускулни влакна.

д-р. Бетеал Ашин, неинвазивен кардиолог кој не бил вклучен во студијата, истакнува дека резултатите ја отвораат вратата за понатамошни конкретни истражувања кои би можеле да објаснат зошто постои оваа разлика во придобивките од вежбањето меѓу половите.

Треба да се земат предвид и други фактори
И покрај главните наоди, експертите забележуваат дека студијата има одредени ограничувања, вклучувајќи ја и нејзината набљудувачка природа, што значи дека директната причинско-последична врска помеѓу физичката активност и намалениот ризик од смрт не може дефинитивно да се потврди. Исто така, студијата не ги зема предвид другите фактори на животниот стил како што се исхраната, пушењето и консумирањето алкохол.

И покрај ова, пораката од експертите е јасна: физичката активност е клучна за намалување на смртноста од кардиоваскуларни болести кај двата пола. Препорачаните упатства од американското Министерство за здравство и човечки услуги повикуваат на најмалку 2,5 до 5 часа неделно умерена физичка активност или 1 час и 15 минути до 2 часа и 30 минути енергична физичка активност секоја недела, или комбинација од двете.

Затоа, без разлика на полот, интегрирањето на физичката активност во неделната рутина игра клучна улога во одржувањето на оптимално здравје и благосостојба.

Извор: e-klinika

Најново

Последни колумни