Search

За половина век популацијата на дивиот свет е намалена за 70 отсто

Светската организација за заштита на природата (WWF) предупреди дека се забележува драматичното намалување на биолошката разновидност во светот и повика на итни конкретни мерки за запирање на овој тренд.

Според последниот извештај за состојбата на планетата на WWF, популацијата на дивите видови е намалена во просек за 69 отсто од 1970 година, додека пред нешто повеќе од десет години, Извештајот за состојбата на планетата на WWF покажа дека популацијата на видовите е намалена за околу 30 отсто во споредба со 1970 година .

Денеска е особено алармантно за популацијата на слатководните видови кои се намалени за 83 отсто во однос на 1970 година, се наведува во соопштението.

Соработникот на WWF Адрија за комуникации Александра Угарковиќ истакна дека сега, кога е постигнат глобален договор, потребна е итна акција.

„Не смееме да дозволиме повторување на ситуацијата со Парискиот договор за климата, кој со години се чека да почне неговата имплементација. „Науката е јасна, состојбата на природата е сериозно оштетена, а носителите на одлуки мора што поскоро да ја вклучат заштитата на природата како приоритетна тема“, рече Угарковиќ.

WWF истакна дека биодиверзитетот е мрежа на животот на земјата.

Како што е наведено, 80 проценти од луѓето кои живеат во руралните области во земјите во развој се потпираат на традиционални хербални лекови за основни здравствени потреби.

Повеќе од 70 отсто од природните површини се претворени во обработливо земјиште.

На глобално ниво, 40 отсто од храната произведена на овие обработливи површини се фрла, што покажува дека мрежата на живот во таа област е уништена за ништо, наведува WWF.

„Загубата на биодиверзитетот е голема закана за сите нас – поединечно и на ниво на држави. Треба да се истакне бизнис секторот кој сноси најголем дел од вината и време е да се вклучи во запирање на уништувањето на биолошката разновидност. Заедно со владите треба да обезбедат средства кои ќе обезбедат целосна имплементација на Глобалниот договор и живеење во хармонија со природата“, додаде Угарковиќ и изјави дека WWF нуди експертиза и алатки за помош на корпорациите.

Извор: beta.rs

Најново

Последни колумни