Search

Терапевтите предупредуваат дека овие навики на родителите можат да ги разгалат децата

Ниту едни родители веројатно немаат намера да израснат разгалени деца. Меѓутоа, како што растат децата, треба да ги охрабруваме да бидат независни и да не очекуваат од нас да ги задоволиме сите нивни потреби.

„Некои се противат на идејата децата да се етикетираат како „разгалени“. „Децата се однесуваат онака како што ги учиме. Не сакам да етикетирам ниту едно дете со негативен термин“, изјави терапевтот Џеф Ју за Huffpost.

Сепак, не е добро децата секогаш да го добиваат она што го сакаат.

„Разгаленото однесување обично укажува на привилегија, без чувство дека тоа е заработено или земено здраво за готово. Исто така, кога зборуваме за разгалени деца, често мислиме дека немаат емпатија”, објаснува психотерапевтот Мет Лундквист.

Со цел да поттикнат позитивно однесување наместо разгалено однесување, експертите посочија кои навики треба да ги избегнуваат родителите.

 1. Оправдувања или извинување во име на децата
  Има смисла родителите да спомнат дека претрупан бебе или мало дете е преуморно затоа што пропуштило да спие, но како што растат децата, тие треба да бидат одговорни за своето однесување, дури и ако имаат лош ден. Лундквист препорача родителите да не се оправдуваат за нељубезноста на нивните деца или да се извинуваат во нивно име.

Присилувањето на детето да се извини ретко води до искрено извинување, но брзиот приватен разговор каде што ги прашуваме децата дали мислат дека тоа што го направиле е прифатливо и како тоа би можело да го натера другото лице да се чувствува, често може да поттикне искрено извинување.

 1. Неспроведување на граници или ограничувања
  Родителите понекогаш попуштаат на барањата на своите деца затоа што избегнуваат да се соочат со тешкотии. Иако ова може привремено да ја смири ситуацијата, може да предизвика сериозни проблеми за детето на долг рок, како што е лошата контрола на импулсите, објаснува Јо.

Доследноста е клучна додека децата ги тестираат границите. Важно е да останете цврсти во поставените правила, дури и кога е тешко. Можеме да ги потврдиме нивните чувства, но во исто време да ги охрабриме децата да ги почитуваат границите.

 1. Заштита на децата од последиците на нивното однесување
  Ако, на пример, детето се однесува лошо на училиште и добие притвор или некоја друга казна, важно е да не се вклучите за да го поштедите детето од последиците, освен ако вашето дете не било дискриминирано. Ова може да му сигнализира на детето дека е посебно и дека нема потреба да ги следи истите правила како и другите деца и да го поткопа авторитетот на наставниците или другите возрасни кои се грижат за вашето дете.
 2. Толерирање или игнорирање на лошо однесување затоа што „децата се деца“
  „Децата кои немаат доволно граници може да мислат дека не е важно да се љубезни или, уште полошо, дека се посебни и дека не треба да се трудат да бидат љубезни и грижливи“, истакнува Лундквист.

Иако е точно дека децата можат да бидат сурови или да се вклучат во малтретирање, тоа не значи дека не треба да има последици за таа поддршка за повреденото дете.

Извор: index.hr

Најново

Последни колумни