Search

Супер храна која може да го намали крвниот притисок

Сè што јадеме игра огромна улога во нашето целокупно здравје и благосостојба. Познато е дека некои намирници го зголемуваат ризикот од одредени состојби, па затоа треба да ги јадеме во ограничени количини, но други всушност можат да ни помогнат да го одржиме нашето здравје и да не заштити од одредени болести и проблеми.

Терминот „суперхрана“ во последните години многу се споменува кога станува збор за здравата исхрана. Некои експерти велат дека навистина не постои такво нешто – ниту една храна не може магично да реши повеќе здравствени проблеми. Сепак, епидемиологот Тим ​​Спектор рече дека можеби постои една таква суперхрана.

Тој препорача да се јаде една лажица по една храна дневно за заштита од кардиоваскуларни болести, воспаленија, дијабетес тип 2, па дури и рак. Спектор, исто така, забележува дека вообичаено не го користи терминот „суперхрана“, но маслиновото масло може да биде исклучок. Луѓето би можеле да бидат вознемирени од фактот дека тоа е масло, нешто што е поврзано со нездрава храна, но има големи здравствени придобивки, тврди тој.

Пишувајќи на Инстаграм, епидемиологот вели: „Да верував во „суперхрана“, маслиновото масло ќе беше една од нив. Иако многумина од нас се научени да се плашат од масла и масти, истражувањата покажуваат дека исхраната богата со екстра девствено маслиново масло е поврзан со намален ризик од кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и рак“.

Маслиновото масло е богато со полифеноли, растителни соединенија со антиоксидантна активност. “Многу од овие придобивки се припишуваат на високата содржина на полифеноли во екстра девственото маслиново масло. Не само што овие полифеноли имаат моќни антиинфламаторни ефекти, тие исто така го промовираат растот на корисни цревни бактерии, придонесувајќи за добро здравје на цревата”, заклучил Спектор.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни