Search

Лекарите предупредуваат на три симптоми на запушените артерии

Многу е важно да се грижите за здравјето на вашето срце бидејќи кардиоваскуларните болести се една од водечките причини за смрт во светот, според Светската здравствена организација. Тоа е широка категорија која опфаќа доста различни болести и варијации на нарушувањето, но секоја од нив вклучува нарушување на барем една од виталните функции на срцето, вклучително и дистрибуција на крв и кислород до остатокот од телото.

Запушените артерии, познати како артериосклероза, можат да играат значајна улога во предизвикување на неколку сериозни срцеви заболувања и предизвикување големи медицински итни случаи, како што се срцев удар и мозочен удар. Со текот на времето, артериите кои носат крв низ телото се полни со леплив материјал наречен плакета, кој може да се состои од холестерол, калциум и фибрин. До одреден степен, затнатите артерии може да се ублажат и да се вратат назад, но вистинскиот предизвик е да се сфати состојбата на време за да се овозможи тоа.

„Комплексноста на затнатите артерии и срцевите заболувања е во тоа што најчесто нема симптоми, а тоа е нивната опасност. Обично, кога ќе се појави некој симптом, тоа е драматичен и трауматичен настан, како срцев удар или мозочен удар. Од блокадата на артериите е постепен процес, тоа не се случува одеднаш, а бидејќи блокадата е бавна, така се и симптомите“, објаснува лекарот д-р Иан Смит на Парад.

Најдобар начин да се спречи затнат артерии е да се одржува здрава исхрана и да се вежба многу. Меѓутоа, бидејќи артериите понекогаш почнуваат да се затнуваат уште во дваесеттите години, препознавањето на симптомите, колку и да се суптилни, е исто така клучно. Така, д-р Смит и кардиоваскуларниот хирург, д-р Џонатан Јанг, разбија некои од најчестите предупредувачки знаци за затнати артерии во различни фази од процесот.

  1. Притисок и болка во градите
    Тешката болка во градите е јасен знак за срцев удар, но дури и блага болка и притисок може да бидат сериозен предупредувачки знак. „Класичниот знак на коронарна артериска болест е болка во градите како притисок во средината на градниот кош или малку налево, особено додека сте активни“, вели д-р Јанг.

Но, тој додава дека болката предизвикана од блокирани артерии може да се појави на неколку други места, вклучително и надолу по раката (почесто левата рака) и во вратот каде што се наоѓа артеријата. Дополнително, д-р Јанг вели дека болката што се јавува додека некој е во мирување е позагрижувачка отколку кога некој ќе доживее болка во градите додека се труди.

  1. Намален здив, забрзано чукање на срцето и палпитации
    Тешкотии со дишењето за време на вежбање или отежнато дишење при мирување, исто така, може да бидат знак за затнати артерии, велат лекарите.

„Поради намалениот проток на крв во срцевиот мускул поради оваа болест, срцето може да ослабне и да предизвика отежнато дишење бидејќи крвта се враќа во белите дробови и крвта богата со кислород не може ефикасно да се турка напред“, вели д-р Јанг.

Немањето доволно кислород, исто така, може да доведе до абнормален срцев ритам, што пак може да предизвика срцето да чука побрзо. Овие симптоми може да бидат резултат и на спазам на коронарната артерија, кој се јавува кога артеријата во срцето се стеснува и затвора. Запушените артерии исто така може да ги предизвикаат овие настани.

  1. Вртоглавица, гадење и пецкање во нозете и рацете
    Симптомите како што се вртоглавица и гадење исто така може да бидат показатели за срцеви заболувања, иако жените ги доживуваат почесто од мажите. Вртоглавица може да се појави како резултат на намален проток на крв.

„Поради типот на нервните завршетоци во срцето, блокираните артерии можат да создадат нејасни, генерализирани сензации, не само дискретни болки во градите. која било рака“, заклучи тој. д-р Јанг.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни