Search

Уживајте во оризот, а има и зошто

Белиот ориз е еден од најпопуларните видови храна во целиот свет, но рафинираниот ориз е со полоша репутација, бидејќи од него се отстранети голем дел од хранливите материи на зрното.

Оризот често се нарекува лош јаглехидрат, има одредени несакани ефекти кои може да ве изненадат, но има и корисни ефекти врз вашето тело.

Белиот ориз носи повеќе енергија

Оризот е богат извор на јаглехидрати, поради што брзо го ублажува чувството на глад. Покрај тоа, делува како антиоксиданс и го намалува нивото на холестерол. Меѓутоа, ако целта ви е да ослабете, кафеавиот ориз е подобра опција бидејќи има понизок гликемиски индекс, може да помогне да се намали индексот на телесна маса, да се намали обемот на половината и колковите и има значително повеќе здравствени придобивки од белиот ориз.

Оризот може да содржи арсен

Арсенот е елемент кој доколку се консумира често и во големи количини може да доведе до непријатни здравствени исходи. Нутриционистите предупредуваат за неговото присуство во оризот, а количината на арсен во оризот зависи од тоа колку од овој елемент има во почвата каде што расте. Докажано е дека во оризот има помалку арсен, но секогаш можете да проверите дали нивото на арсен е пониско или повисоко во регионот од каде што доаѓа оризот што го консумирате. Сепак, многу луѓе не знаат дека арсенот се наоѓа во речиси сите намирници и пијалаци, но во мали количини. Оризот е особено чувствителен на контаминација со арсен бидејќи се одгледува на полиња за кои е потребна голема количина на вода за наводнување, а во многу области водата за наводнување е загадена со овој токсичен елемент.

Белиот ориз ги зајакнува коските

Заедно со калциум, витамин Д и магнезиум, оризот содржи една есенцијална хранлива материја за здравјето на коските, односно манган. Манганот е минерал кој помага во трансформирањето на протеини и јаглехидрати во енергија, а претставува и антиоксиданс. За уште подобро зајакнување на коските, изберете кафеав ориз кој обезбедува и до 88% од дневната потребна доза на манган, но од друга страна, кафеавиот ориз нема да ви даде енергија како белиот ориз, а исто така е потешко да се вари.

Белиот ориз е поврзан со развој на метаболички синдром

Некои студии покажале поврзаност помеѓу консумирањето бел ориз и ризикот од метаболички синдром. Како што објаснуваат експертите, метаболичкиот синдром е група на состојби кои се јавуваат заедно и го зголемуваат го ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес тип 2. Може да вклучи и висок шеќер во крвта, вишок маснотии околу половината, висок крвен притисок и абнормални нивоа на холестерол или триглицериди.

Најново

Последни колумни