Search

Ова се работите што треба да ги знаете ако сакате да го пуштите вашето куче во базен

Има многу раси на кучиња кои едноставно уживаат да се во водата, особено за време на летните жештини. Бидејќи летата стануваат се пожешки, многумина од нас посегнаа по освежително решение и поставија базен во дворот. Се разбира, ако вашето куче сака вода, природно е да размислите дали треба да му дозволите да плива во базенот.

Веднаш можеме да ви кажеме дека тоа не мора да биде воопшто лоша идеја. Она што е важно е да внимавате на некои работи за да му биде безбедно и хигиенско пливањето во базен и за него и за вас. Како и кај малите деца, кучето не може да биде во базенот без надзор. Ова е точно дури и ако вашиот базен во дворот е многу мал.

Ништо без надзор
Најпаметното нешто што можете да го направите е секогаш да го покривате базенот, без разлика на неговата големина, кога не е во употреба. Во случај да не сакате да се одлучите за таа опција во лето, би било добра идеја да го надгледувате вашето куче секогаш кога ќе си игра во дворот. Имајте на ум дека не секое куче што сака вода е нужно добар пливач.

Исто така, ако му дозволите на вашето куче да плива во вашиот базен, начинот на кој го одржувате ќе се промени многу. Ќе биде потребно дополнително време и работа за да се уверите дека нивоата на хемикалии во вашиот базен се соодветни и дека вашиот систем за филтрирање работи добро.

Водата во базенот секогаш се третира со хемикалии, како што е хлорот. Иако таквата вода во повеќето случаи не е опасна, важно е да се погрижите вашето куче да не ја голта секој ден. Нормално е дека кучето, како тебе, може да голта малку од водата во која плива ваму-таму.

Она што е важно е тоа да не се случува често за да не се предизвикаат стомачни проблеми. Исто така, после секое капење во базенот ќе мора да го туширате кучето со обична вода за хемикалиите кои би можеле да останат на кожата да не предизвикаат иритација.

Фото: pexels


Најново

Последни колумни