Search

Нефролог тврди дека овој оброк е најдобар за здравјето на бубрезите

Здравјето на бубрезите обично не е прв приоритет за луѓето кога подготвуваат појадок. Можеби се работи за здравјето на мозокот или срцето, но она што го јадеме наутро влијае и на нашите бубрези.

Бубрезите помагаат во филтрирање на отпадот и нечистотиите од крвта со производство на урина, помагаат во контролата на крвниот притисок и произведуваат хормони кои ги стимулираат црвените крвни зрнца. Како што старееме и хроничните здравствени состојби стануваат се поверојатно, бубрезите мора да работат понапорно, па затоа е важно да направиме се што можеме за да го поддржиме нивното здравје.

Еден од начините да го направите ова е преку диета, вклучително и започнување на денот со појадок кој одговара на бубрезите. Нефрологот д-р Тревор Хејс се согласува, па го споделува својот омилен појадок кој го поддржува здравјето на цревата.

Исхраната богата со цели зрна е поврзана со намален ризик од хронична бубрежна болест
д-р. Хејс сака да го започнува секој ден со појадок за кој знае дека ги поддржува неговите бубрези: овесна каша со бадемово млеко. Научните истражувања покажуваат дека редовното консумирање на цели зрна, како што е овесната каша, е еден од најважните начини за одржување на здравјето на бубрезите.

Една неодамнешна студија покажа дека исхраната богата со цели зрна е поврзана со намален ризик од хронично заболување на бубрезите.

Нефролог тврди дека овој појадок можеме да го направиме уште покорисен за бубрезите со додавање овошје во овесната каша. Исхраната богата со овошје и зеленчук помага во намалување на крвниот притисок, што е важно за одржување на правилната функција на бубрезите.

Најново

Последни колумни