Search

Копенхаген ќе ги наградува туристите кои ќе земат учество во еколошки задачи при посетата на градот

Копенхаген објави дека ќе ги наградува туристите со храна и активности ако земат учество во еколошки задачи при посетата на градот. Во пробната шема, која започнува на 15 јули, туристичките атракции во данскиот главен град ќе нудат награди за активности како собирање отпадоци, патување со јавен превоз или возење велосипед низ градот.

За награда, туристите ќе можат да изберат бесплатен оброк, кафе, чаша вино или изнајмување кајак.

„Шемата ‘CopenPay‘ е дизајнирана да го надомести еколошкиот товар на туризмот. Кога патувате во странство, вие загадувате. Една од работите што можеме да ја промениме е да ги натераме луѓето да дејствуваат поодржливо на дестинацијата. Планот е само мал чекор кон зелената транзиција“, вели шефицата за комуникации на туристичкиот одбор на Копенхаген, Рике Холм Петерсен.

Проектот е заснован врз доверба, па туристичките атракции нема да бараат доказ за одработената зелена активност.

24 организации досега се приклучиле на иницијативата.

Најново

Последни колумни