Search

Како да се справите со летните жештини: Совети од експерти

Високите температури за време на летото се предизвик од повеќе аспекти. Во ризиците од претоплото време спаѓаат и дехидрација и различни болести поврзани со топлина. Кога вашето тело не е изложено на прекумерна топлина, тоа влијае и на вашето расположение. Постојат многу едноставни и ефективни начини да се заштитите од топлото време а во продолжение може да прочитате дел од советите кои ги даваат експерти.

Хидратација

Водата е неопходна за да ве разлади кога врето е топло. Пијте многу вода пред да започнете со какви било активности и не чекајте да почувствувате жед. Избегнувајте слатки пијалоци, алкохол, кафе и пијалоци со кофеин.

Конзумирајте ,,лесна’’ храна

Храната може да ви помогне но ако да го направите вистинскиот избор. Изберете салати, свежа сурова храна, зеленчук и овошје. Избегнувајте месо и храна богата со протеини за време на жештините во текот на денот. Јадете помали оброци и избегнувајте готвење во рерна или шпорет.

Останете подалеку од сонце

Избегнувајте активности на пладневното сонце колку што е можно повеќе, особено од 10 до 16 часот. Кога сте надвор, ограничете ја изложеноста на сонце и останете во сенка колку што е можно повеќе. Ставете крема за сончање и носете светла облека што дозволува проток на воздух.

Носете полесна облека

Памучната и ленената облека има тенденција да ве одржува ладни и да ја апсорбира влагата. Носете шапка за да ви обезбеди сенка и лесна и широка облека во која нема да ви е жешко.

Користете вентилатор

Вентилаторите можат да ве оладат со постојано циркулирање на воздухот. Во вашиот дом и канцелариски простор, лоцирајте ги вентилаторите во просториите каде што работите или одмарате.

Затворете ги завесите и ролетните

Сончевите зраци се претвораат во топлина. Затворањето на завесите, спуштањето на сенките или дури и блокирањето на прозорците може значително да ја намали топлината во вашата куќа.

Разладете го вашето тело

Кога надвор е топло и сончево, туширањето со поладна вода е освежувачко.Исто така, може да наполнете шише со распрскувач со чиста вода и ставете го во фрижидер. Кога ќе се чувствувате премногу топло, испрскајте од изладената вода по лицето и телото.

Извор: 5 Ways to Stay Cool in Warm Weather – wikiHow

Најново

Последни колумни