Инкогнито не ве прави невидливи: што навистина крие прелистувачот?

Приватниот режим ограничува што се зачувува на уредот. Веб-страниците и организациите што управуваат со мрежата и натаму можат да добиваат информации за вашата активност

Отворате приватен прозорец и очекувате пребарувањето да остане тајно. Но, инкогнито режимот има конкретна намена: да го ограничи зачувувањето на историјата и податоците од посетените страници на вашиот уред.

„Гугл“ објаснува дека оваа функција е корисна на заеднички компјутер или кога пребарувате подарок. Сепак, таа не обезбедува анонимност на интернет.

Што брише инкогнито режимот?

Во „Хром“, приватниот прозорец започнува одделна сесија. Колачињата и другите податоци привремено се користат за страниците да функционираат, а се отстрануваат кога ќе ги затворите сите инкогнито прозорци.

Преземените датотеки и зачуваните обележувачи остануваат. Затоа, документ што сте го симнале во приватен прозорец нема да исчезне со неговото затворање.

Кој и натаму може да добива информации?

Според „Мозила“, интернет-провајдерот, работодавачот или самите веб-страници можат и натаму да собираат информации за посетите. Приватното пребарување не штити ниту од шпионски софтвер или програми за бележење притискања на тастатурата што веќе се инсталирани на компјутерот.

Во „Хром“ нема автоматско најавување на вашите сметки, но страниците можат да собираат податоци и кога не сте најавени.


Практично, приватниот прозорец помага кога не сакате следниот корисник на компјутерот да ја види посетата во историјата. За завршување на инкогнито сесијата во „Хром“, затворете ги сите приватни прозорци, а преземените датотеки проверете ги одделно.

е-Трн да боцка во твојот инбокс