За што служат четирите страни на рендето?

Рендето е една од оние кујнски алатки што ги користиме често, но не со полн капацитет. Обично го користиме за рендање сирење, но дали некогаш сте се запрашале за што всушност служат четирите страни на рендето?

Големи дупки – за грубо рендање

Оваа страна со големи, широки дупки најчесто се користи за рендање тврди сирења како чедар или гауда, но исто така и за зеленчук како компири, тиквички и моркови. Идеално е кога сакате да добиете поголеми парчиња кои ќе ја задржат текстурата, на пример за салати.

Средни дупки – за фино рендање

Страната со средни дупки е одлична за пофино рендање на зеленчук како моркови, тиквички или јаболка, особено кога сакате да ги измешате во тесто за мафини, палачинки или торти. Исто така е корисно за рендање сирења што треба брзо да се стопат, како што се моцарела или ементалер.

Мали дупки со шилци – за фино рендање и зачини

Оваа страна со мали, остри дупки често се користи за рендање тврди сирења како пармезан во фина текстура, како и зачини како морско оревче или ѓумбир. Исто така е погодно за рендање чоколадо или кора од цитрус кога сакате да додадете вкус на јадења или десерти.

Остри отвори – за сечење на тенки парчиња

Страната со еден или повеќе остри отвори се користи за сечење храна на тенки парчиња. Идеално е за сечење краставици, тиквички, компири или тврди сирења кога сакате да добиете тенки, рамномерни парчиња за салати или сендвичи.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни