Search

Вежба на НАСА: Хипотетичко сценарио за удар на астероид

Иако е малку веројатно дека голем астероид ќе удри на Земјата во догледна иднина, НАСА редовно спроведува хипотетички вежби за удар на астероид. Во овие вежби, кои се одржуваат на секои две години, вклучени се експерти и носители на одлуки од федерални и меѓународни агенции. Најновата вежба се одржа во април, а прелиминарниот извештај беше објавен на 20 јуни.

Центарот за проучување на објекти блиску до Земјата (CNEOS) во лабораторијата на НАСА (JPL) одигра голема улога во дизајнирањето на овие вежби. „Овие хипотетички сценарија се сложени и бараат значителен напор за да се дизајнираат“, рече Пол Чодас, директор на CNEOS.

Сценариото за оваа година беше откривање на хипотетички астероид со големина од неколку стотици јарди, со 72% шанса да удри на Земјата за 14 години. Потенцијалните локации за удар вклучуваа населени области во Северна Америка, Јужна Европа и Северна Африка. По неколку месеци следење, астероидот се приближил до Сонцето, што ги направило понатамошните набљудувања невозможни за седум месеци.

Канцеларијата за координација на планетарна одбрана на НАСА (PDCO) ја водеше вежбата, заедно со Федералната агенција за управување со вонредни состојби и Државната канцеларија за вселенски прашања.

„Ова беше многу успешна вежба, со речиси 100 учесници од владините агенции на САД и меѓународни експерти за планетарна одбрана“, рече Терик Дејли од APL, кој ја координираше вежбата.

Во реалниот живот, CNEOS ја пресметува орбитата на секој познат објект блиску до Земјата за да обезбеди проценки за идните потенцијални опасности. За да го направат сценариото реално, тимот на CNEOS симулираше набљудувања и користеше пресметки за да ја одреди веројатноста за удар.

Подготовката, планирањето и донесувањето одлуки беа клучни фокусни точки на сите пет вежби што се одржаа во изминатите 11 години. Можностите за акција вклучуваат испраќање извидувачки вселенски брод за собирање податоци за астероидот и можни методи за отклонување на астероидот од неговата траекторија.

За секое отклонување или извидување би биле потребни години на подготовка и напредни опсерватории. NEO Surveyor, инфрацрвениот вселенски телескоп на НАСА, планиран за лансирање во 2027 година, ќе помогне во откривањето на опасни астероиди рано, овозможувајќи повеќе време за акција.

Извор: NASA

Најново

Последни колумни