Само еден процент од луѓето го забележаа глувчето, дали сте меѓу нив?

Оптичките илузии се одличен начин да го вежбате мозок и начин да забележите мали детали во поголемата слика. Една е особено популарна на социјалните мрежи и целосно го „раздрма“ светот.

Сите се обидуваат да го најдат скриениот глушец меѓу безбројните печурки. Дали сте еден од ретките луѓе кои можат да го најдат во рок од 20 секунди? Ако е така, ви честитаме, бидејќи имате остро око за детали и ништо не може да ви избега. Тоа значи дека спаѓате во групата од само еден процент од популацијата која го може тоа.

Во продолжение, чекор по чекор дознајте како да пронајдете скриен глушец ако не можете веднаш да го забележите.

Ако ја погледнете целата илустрација, веројатно ќе забележите еден куп печурки кои личат една на друга. Сето тоа може да биде прилично збунувачки. Меѓутоа, наместо така да гледате на екранот, концентрирајте се на левиот дел од сликата.

На крајниот лев дел, некаде на средината на сликата, ќе забележите мало глувче кое се крие зад портокалова печурка. Ќе го препознаете по белите уши и очи кои излегуваат од зад печурката. Дали успеавте да го видиш?

Автор на оваа слика е уметникот Гергели Дудаш, кој всушност ја измислил оптичката илузија.

Извор: prva.rs

Најново

Последни колумни