Search

Природно решение за да го одложите гниењето на овошјето и зеленчукот

Колку често се случува во домаќинствата и продавниците овошјето и зеленчукот да скапуваат по кратко време? Храната како бананите, штом ја сменат бојата, завршува во отпад.

Според податоците на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, овошјето и зеленчукот заземаат најголем удел во залудно потрошена храна – над 30 проценти од вкупното производство, додека житариците и мешунките имаат најмал удел. Гниењето игра значајна улога во акумулацијата на отпадот од храна на глобално ниво, бидејќи свежината е важен фактор за храната како што се јагодите, грозјето, зелената салата, доматите и спанаќот.

Група истражувачи од Институтот за мултидисциплинарни истражувања на Универзитетот во Белград изработија препарат наменет за оваа проблематика. Заштитен со меѓународен патент и тестиран во акредитирани лаборатории во Србија, B-fresh е препарат базиран на природни производи кој ги заменува токсичните препарати и го спречува брзото гниење на свежото овошје и зеленчук, а со тоа го продолжува рокот на траење до сто проценти.

Како се користи, од што е направен и кои се неговите предности, ни објасни д-р Горан Бранковиќ, директор на компанијата B-fresh Technologies зад овој препарат.

„B-fresh е емулзија базирана на биополимери, односно природни материјали, хитозан и желатин, покрај кои содржат и активни компоненти како есенцијални масла и соли на некои метали, како што е цинкот. Овие материјали имаат антимикробни и антиоксидантни својства, поради што ја штитат храната од расипување. Активните компоненти на есенцијалните масла се инкапсулирани во биополимерна матрица и полека се ослободуваат, создавајќи заштитна атмосфера“, објаснува д-р Бранковиќ.

Откако ќе се нанесе во тенок и невидлив слој од внатрешната страна на пакувањето, без разлика дали е пластика, хартија, картон – препаратот успева да формира тенок заштитен слој кој има антимикробни и антиоксидантни својства, што дополнително овозможува следните 10- 15 дена го спречуваат развојот на бактерии, габи и мувла на овошјето и зеленчукот.

На овој начин секое пакување станува активно, без потреба од менување на пакувањето. Интересно е што производот ја извршува својата функција и кога пакувањето не е целосно затворено, или е стилизирано така што има отвори. Иако моментално се нуди еден вид Б-свежа емулзија, постои можност да се прилагоди на одреден вид овошје. Различни микроорганизми напаѓаат и предизвикуваат гниење на различни видови овошје и зеленчук, но може да се најде најефективната емулзија која ќе се бори против соодветните микроорганизми.

Најново

Последни колумни