Науката најавува овошје кое ќе расте во лабораторија, а не на дрво

Во време кога светот се соочува со растечки глобални предизвици како климатски промени, недостаток на ресурси и пораст на населението за околу 70 милиони луѓе секоја година потрагата по одржливи решенија во производството на храна стана императив. Следејќи ја оваа динамика, овошјето кое ќе се одгледува во лабораторија може да биде еден од одговорите на овие предизвици.

Додека технологијата на одгледување месо во лабораторија е веќе позната, идејата за производство на овошје без класично одгледување на дрвја или грмушки претставува вистинска иновација. Се произведува со растење на клетките во контролирани лабораториски услови. Овој пристап стана популарен, преку производство на месо, бидејќи нема потреба да се одгледуваат и потоа да се убиваат животни. Наместо тоа, животинските клетки се земаат и се одгледуваат во лабораторија додека не формираат вистинско месо.

„Со одгледување на клетки во специјализирани лабораториски услови, научниците од Plant & Food Research се пионери на полето на клеточната хортикултура. Така, покрај месото, во Нов Зеланд моментално се истражува и на лабораториско одгледување овошје, а во првичните истражувања се користени јаболка, боровинки, цреши, праски и грозје“, се наведува на веб-страницата на компанијата „Plant & Истражување за храна“.

Зошто е ова важно?
Д-р Бен Шон, лидер на програмата „Food by Design“ на компанијата „Plant & Food Research“, посочува дека технологијата на лабораториско одгледување на храна има многу предности. Помала потрошувачка на ресурси, позитивно влијание врз животната средина и можност за прецизна контрола на производството, се само некои од нив. Одгледувањето овошно ткиво без деловите кои обично се фрлаат, како што се јадрото или кората, исто така може да го намали отпадот.

Сепак, патот на иновациите не е без пречки. Клучниот предизвик е да се произведе овошје кое покрај хранливата вредност ќе има и автентичен вкус, текстура и изглед, наведуваат и од компанијата.

Покрај директното одгледување овошје, истражувањето обезбедува и подлабок увид во биологијата на овошните клетки, што може да помогне да се создадат подобри сорти на овошје за традиционалното земјоделство.

Во ера кога урбанизацијата и зголемената потреба за храна ги предизвикуваат традиционалните методи на производство, лабораториското одгледување овошје може да биде клучна врска до одржлива и сигурна иднина на храна. И додека лабораториски одгледуваната храна може да ја претставува иднината на исхраната, важно е внимателно да се разгледаат сите придобивки и предизвици што ја придружуваат оваа револуционерна техника. Она што е сигурно е дека нè очекуваат интересни времиња во светот на прехранбената индустрија.

Извор: energetskiportal.rs

Најново

Последни колумни