Мали тајни на големите мајстори: Како да спречите вашиот славски колач да пукне додека се пече

Мали тајни на големите мајстори: Како да спречите вашиот славски колач да пукне додека се пече

Доколку немате докажан рецепт за подготовка на тестото за славски колач, пробајте го овој традиционален кој секогаш успева. Полека започнува празничната сезона, а најважно при подготовката на славскиот колач за секоја домаќинка е да го направи што поубав и побогат, а она што сите ги мачи е кората да не испука.

За да не ви се случи тоа, важно е при подготовката на словскиот колач да се придржувате до две важни правила – колачот да биде добро измешан, а садот во кој ќе го печете да го ставите во многу загреана рерна.

Доколку немате докажан рецепт за подготовка на тестото за словски колач, пробајте го овој традиционален кој секогаш успева.

Состојки:

– килограм брашно тип 500 за колачот и 250 грама брашно за украсување

– пакетче свеж квасец

– 300 милилитри вода

– 2 лажици шеќер

– 1 лажица сол

Подготовка:

1. Водата се загрева додека не биде млака, па се додава шеќерот и издробениот квасец, се меша и се остава да нарасне.

2. Во поголемо тенџере или тавче сипете брашно, а потоа додадете вода со квасецот и шеќерот и убаво измешајте. Тестото треба да биде средно тврдо.

3. Над садот за тесто ставете крпа и оставете го тестото да нарасне.

4. Кога количината на тестото ќе се удвои, повторно се замесува. Над садот со тестото повторно ставете крпа и оставете го тестото да стаса најмалку половина час, па уште еднаш замесете го.

5. Вклучете ја рерната на 250 степени. Со хартија за печење обложете го дното на тавата или тркалезната тава во која ќе ја печете тортата.

6. Тестото се дели на три дела. Првата третина од тестото ставете ја во тавче или длабоко кружно тавче обложено со хартија за печење. Од преостанатите две третини од тестото направете четири кнедли, па ставете ги врз првиот дел од тестото. Покријте повторно со крпа и оставете го колачот да нарасне уште половина час. Рерната мора да биде топла кога ќе ја ставите тавата или тркалезната тава во која ќе ја печете тортата.

7. Веднаш откако ќе ја ставите тавата во која ја печете тортата, намалете ја температурата на 120 степени. Колачот треба да се пече околу еден час.

Додека колачот се пече, замесете тесто за украсите. Измешајте 250 грама брашно, сол и малку вода и замесете тврдо тесто, па одвојте го и со калапите отстранете ги украсите – крст, печати од просфора, плетенка, класје пченица.

Кон крајот на печењето извадете го плехчето со славскиот колач од рерна, наредете ги украсите, премачкајте ги со четка што сте ја намачкале со вода и вратете го колачот во исклучената рерна уште 10 до 15 минути.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни