Search

Луксузни модели на електрични возила на чекање

Производството на луксузни модели на електрични возила бележи значителен пад, бидејќи предност имаат поевтините модели кои често доаѓаат од кинескиот пазар. Моделот на Porsche Tajkan го погоди слабата продажба, што го намалува производството поради лошите резултати.

Според германските медиуми, фабриката во Куфенхаузен, која го произведува овој премиум модел, поради падот на побарувачката најверојатно ќе се префрли на една смена, наместо на сегашните две.

Во првата година на производство, Porsche Taykan беше продаден во 41.296 примероци, што е највисока годишна продажба до сега. Во 2022 година е забележан пад од 16 отсто со продадени 34.801 возила, што се припишува на „тесните грла во синџирот на снабдување и ограничената достапност на компонентите“.

Минатата година, Porsche обнови и продаде 40.629 примероци од моделот, за време на генерално силната година за германската марка.

Инаку, продажбата на електрични возила во Германија падна за 16,4 отсто во првите шест месеци од 2024 година, што веројатно е предизвикано од укинувањето на субвенциите за електричните возила на крајот на минатата година.

Просечната продажба на ниво на Европската унија забележа минус од 17 отсто. Сепак, гледајќи ги ефектите од продажбата во текот на годината, производителите оценија дека тоа е „силен раст“, ​​иако не толку интензивен како во 2022 година, кога продажбата во споредба со претходната година се зголеми за речиси 50 проценти.

Покрај тоа, кинескиот пазар пресушува за Taycan поради зголемениот број на поевтини електрични возила произведени во локалните кинески фабрики.

„Тајкан“ исто така беше популарен избор откако се појави на австралискиот пазар во 2021 година, со 531 продадени единици во првата година, малку паднаа на 430 во 2022 година и повторно се зголемија на 535 продажби во 2023 година. Од јануари до јуни годинава во Австралија се продадени 163 тајкани, што е пад од 33,7 отсто во однос на истиот период лани, при што беа продадени 246 примероци.

Во првиот квартал од оваа година, според податоците на Асоцијацијата на европски производители на возила (ACEA), има закрепнување на продажбата во Европа со 332.999 електрични возила.

Porsche Taycan неодамна беше ажуриран за моделската 2025 година и тоа треба да помогне да се ублажи падот на побарувачката, бидејќи некои купувачи можеби чекаа да пристигне новиот модел. Лансирањето на Makana Elektrik исто така треба да му помогне на производителот на автомобили. Тој е поевтин од Taykan и еден од пазарите каде што може да биде многу баран е Кина.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни