Search

Истражување: Кучињата најдобро учат нови трикови со овие две награди

НОВОТО истражување открива дека ако сакате да му помогнете на вашето куче подобро да учи нови трикови и команди, „закуските“ не се најдобрата награда за добро однесување.

Во април 2024 година, Одделот за етологија на Универзитетот Лоранд Еотвос во Будимпешта објави истражување во списанието Scientific Reports кое покажува дека кучињата подобро учат кога ги галите или ги фалите како награда, пишува Parade Pets.

Во истражувањето учествувале 24 кучиња, секое на возраст од една до девет години, меѓу кои имало 11 мажјаци и 13 женки. Шест кучиња биле мешани раси, додека останатите биле расни кучиња. Користејќи уникатна методологија, тренерите на кучиња се обидоа да ги научат кучињата нови командни зборови за трикови кои кучињата веќе ги знаеле.

Галењето и пофалните зборови се најдоброто охрабрување за кучињата
Кучињата беа поделени во две групи. Во првата група дресерите ги галеле и ги фалеле кучињата кога ќе ги послушале и им давале посластица како награда. Тренерите не смееле да ги караат кучињата од првата група.

Во втората група, дресерите ги карале кучињата кога ќе згрешат, а како награда за доброто однесување им давале само задоволство, без галење или пофални зборови.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека кучињата од првата група биле многу поуспешни во учењето, што укажува на важноста на пофалбите и галењето за време на тренинзите.

Исто така, истражувачите тврдат дека карањето и недостатокот на пофалби може да предизвикаат стрес кај кучињата, особено кога ги учи тренер. Сопствениците на кучиња треба да ги земат предвид овие факти при изборот на метод за обука за нивните миленици.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни