Search

Испитувања врз живи луѓе: Научниците со противотров за смртоносните печурки

Научниците објавија дека контрастното средство кое веќе се користи во медицината ги намалува токсичните ефекти врз лабораториските глувци против ефектите на отровот на најсмртоносната печурка во светот – печурка со зелено копче за која се уште не е пронајден лек.

Тим научници предводени од Кинезите објавија дека агенсот, кој допрва треба да се тестира на луѓе, но веќе е одобрен за други намени од американската Администрација за храна и лекови (ФДА), има потенцијал да „спаси многу животи“.

Се проценува дека Amanita phalloides предизвикува 90 проценти од сите смртни случаи од труење со печурки во светот.

Оваа печурка често наликува на други видови што луѓето сакаат да ги берат во природата, но дури и половина од изеденото зелено копче може да предизвика фатална инсуфициенција на црниот дроб или бубрезите.

Зелената пупка потекнува од Европа и се прошири низ целиот свет, предизвикувајќи повеќе од 38.000 болести и речиси 800 смртни случаи само во Кина во периодот од 2010 до 2020 година.

За една студија објавена во списанието Nature Communications, научниците го истражувале ефектот на алфа-аманитин, главниот отров што го произведува оваа габа.

Тим предводен од научник од Универзитетот Сун-Јат-сен во Кантон (јужна Кина) се обиде да го насочи тој отров со технологијата CRISPR (групирани редовно меѓупросторни кратки палиндромски повторувања). Станува збор за релативно нова технологија која им помага на научниците да ги разберат специфичните улоги на гените при инфекции и труења.

Научниците претходно ја користеа оваа технологија за да го пронајдат потенцијалниот отров на медузата, едно од најсмртоносните животни во светот.

Технологијата CRISPR го идентификуваше протеинот STT3B како клучен во отровното дејство на зелената пупка. Тие потоа ја пребараа базата на податоци за лекови веќе одобрени од американската ФДА и пронајдоа молекула што може да го инхибира злогласниот протеин.

Индоцијанин зелен индикатор (ICG) се инјектира интравенозно и се користи со децении во САД и Европа и на други места за дијагностички цели за тестирање на функцијата на црниот дроб пред операција и за тестирање на срцето.

Киаопинг Ванг, научник од Универзитетот Сун Јат-сен и водач на студијата на Универзитетот, рече дека се „запрепастени од врската“.

Тие прво го тестирале противотровот на клетките на црниот дроб во петриева чинија, а потоа и на глувци. И двата случаи „покажаа голем потенцијал за ублажување на токсичниот ефект“ од труење со печурки, рече Ванг.

„Оваа молекула има огромен потенцијал во лекувањето на случаи на труење со печурки кај луѓето и можеби е првиот специфичен противотров насочен кон протеините“, рече тој.

„Тоа би можело да спаси многу животи ако се покаже дека е исто толку ефикасно кај луѓето како кај глувците“, рече тој.

Тимот сега има намера да спроведе испитувања на луѓе.

Извор: n1info.ba

Најново

Последни колумни