Search

Белите кровови најефикасни во борбата против градските горештини

Летата од година во година стануваат се потопли, а овој проблем е особено изразен во урбаните средини каде многу бетон и малку вегетација ги прават горештините неподносливи.

Дополнителен проблем е претераната употреба на клима уреди кои ја пренесуваат топлината од внатрешноста на зградите кон надвор, а експертите тврдат дека во густиот центар на градот можат да ја зголемат температурата за околу еден степен Целзиусов.

Во обид да ги „падне“ температурите за неколку степени, некои градови прибегнуваат кон методи како што се зазеленување на покривите или поставување соларни панели. Сепак, истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) тврдат дека ниту едно решение не е толку ефикасно како да се бојадисуваат покривите во бело.

Иако нема сомнеж дека зелените покриви се подобри од обичните бидејќи, меѓу другото, ги апсорбираат врнежите и ја подобруваат биолошката разновидност, експертите од UCL тврдат дека нивниот нето ефект на ладење на градот е во просек занемарлив.

Од друга страна, бојадисувањето на покривите во бело или нивното покривање со рефлектирачка обвивка би било поефективно за ладење на градовите како Лондон отколку покривите со вегетација, зелените површини на ниво на улица или соларните панели.

Во студијата, објавена во списанието Geophysical Research Letters, истражувачите користеа тродимензионален климатски модел на Голем Лондон за да ги тестираат ефектите на различните пасивни и активни системи за управување со топлина во текот на двата најжешки денови од летото 2018 година.

Откри дека белите покриви би можеле да ги намалат температурите низ градот во просек за околу 1,2 °C, а на некои локации и до два степени Целзиусови доколку широко се прифатат низ Лондон. Други системи, како што се обемна вегетација на ниво на улица или соларни панели, би обезбедиле помал нето ефект на ладење, само околу 0,3 °C во просек, иако тие нудат други еколошки придобивки.

„Сеопфатно тестиравме повеќе методи што градовите како Лондон би можеле да ги користат за да се прилагодат и да ги ублажат температурите на затоплување и откривме дека студените покриви се најдобриот начин да се одржат температурите ниски за време на екстремно топлите летни денови. Другите методи имаа различни важни споредни придобивки, но ниту еден не беше во можност да ја намали урбаната топлина на отворено на речиси исто ниво“, рече водечкиот автор на студијата, д-р Оскар Брус.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни