Албанија е единствената земја која се ослободи од нацистичката окупација без никаква помош од сојузничките војски

(Original Caption) Mark Albanian Independence. Tirana, Albania: Taking part in ceremonies which was freed from Turkish rule about 32 years ago, Albanian partisans parade through the streets of Tirana, the country's capital, on November 28th. Albanians celebrated their liberation from German rule, as well, on this anniversary. Representatives of the U.S., Britain and Russia attended the ceremonies.

Пред 80 години, Албанија стана единствената земја која се ослободи од нацистичката окупација без никаква помош од сојузничките војски. Партизанското движење предводено од комунистите го имаше поривот за ослободување од национално движење во една од најсиромашните држави во Европа.

По Руската револуција во октомври 1917 година, имаше многу малку места во Европа каде локалните комунистички партии експлицитно изјавуваа дека не очекуваат можна социјалистичка трансформација. Албанија беше едно од тие места. Сепак, заврши со социјалистичка револуција за време на Втората светска војна, и покрај тоа што немаше ни своја комунистичка партија до 1941 година.

Малите групи кои беа расфрлани по организации низ земјата успеаја брзо да се прилагодат на условите во окупацијата и да воспостават ефективно движење со отпор. Заедно со југословенските партизани, кои служеа како нивни самонаметнати тутори, беа единствените две политички сили во Источна Европа кои постигнаа ослободување, релативно независно од Црвената армија.

Ова им овозможи на повоените влади во Белград и Тирана да му пркосат на СССР во децениите што следеа. Под водство на Енвер Хоџа, Албанија продолжи да следи уникатен пат за време на Студената војна, одделувајќи се од Москва во текот на 1960-тите за да се здружи со Кина.

Хоџа управуваше со земјата до неговата смрт во 1985 година, но системот што тој го воспостави не можеше да ја преживее општата криза на Источниот блок во 1989-1991 година. Борбата за време на војната што го роди тој систем е важна приказна што заслужува да биде раскажана и запаметена сама по себе.

Неразвиеност и револуција
По Октомвриската револуција, сеопфатната стратегија развиена од Комунистичката интернационала (Коминтерна) за светска комунистичка револуција мораше да се справи со фактот дека поголемиот дел од светот сè уште не бил преминат во капитализам. Всушност, само околу половина од Европа и Северна Америка имаа целосно развиен капитализам.

Во другата половина на Европа (вклучувајќи ја и Русија), како и во Латинска Америка, капитализмот беше „заостанат“, во жаргонот од тоа време. Згора на тоа, многу земји во Азија и Африка едноставно немаа капиталистичко производство.

За време на Првата светска војна, Владимир Ленин на тој начин инсистираше на следната револуционерна шема:

„Социјалната револуција може да дојде само во форма на епоха во која се комбинираат граѓанска војна од пролетаријатот против буржоазијата во напредните земји и цела низа демократски и револуционерни движења, вклучително и национално-ослободителното движење, кај неразвиените, заостанати и угнетените народи“.

На јазикот на православниот марксизам, оваа последна група земји ќе треба да доживее „буржоаско-демократска револуција“. Ова би значело расчистување на остатоците од феудализмот за да може да се воспостави капиталистички поредок со парламентарно владеење и граѓански слободи.

Се разбира, сите европски периферни општества, од Југославија преку Полска до самата Царска Русија, имаа феудални остатоци. Сепак, комунистите веруваа дека тие земји би можеле поинтензивно да напредуваат во социјализам за разлика од неразвиените капиталистички држави, во случај на успешна комунистичка револуција во Западна и Централна Европа.

Во 1924 година, веднаш откако светската револуција претрпе серија порази во Унгарија, Италија, Бугарија и што е најважно во Германија, на Балканот се појави бран надеж. По соборувањето на монархијата во Албанија, беше воспоставена либерално-демократска влада под православниот свештеник Фан Ноли.

Советскиот Сојуз брзо воспостави односи со новата влада и позитивно одговори на буржоаско-демократската трансформација на Албанија. Сепак, владеењето на Фан Ноли се покажа како краткотрајно, бидејќи тој беше соборен со пуч по само шест месеци, „благодарение“ на Југославија.

Од национализам до марксизам
Повеќето млади радикални поддржувачи на Фан Ноли завршија во егзил во Виена. Немајќи каде да се обратат, тие добија помош од Балканската комунистичка федерација (БЦФ), чадор организација на комунистичките партии во регионот.

Во 1925 година, Фан Ноли и БЦФ го формираа Револуционерниот национален комитет (Комети национален револуционер, или КОНАРЕ). Тие тесно соработуваа со Косовскиот комитет, албанска националистичка организација која се бори против југословенската власт во регионот. И КОНАРЕ и Косовскиот комитет почнаа да добиваат финансии од Коминтерната.

Југословенскиот комунистички теоретичар Коста Новаковиќ предложи платформа за обединета класна борба на косовските Албанци, Турци и Срби против југословенскиот режим. Во оваа шема, самоопределувањето за Косово нема да резултира со создавање на помали национални држави, туку со конечно формирање на Балканска федерација – стар дизајн на балканските марксисти.

Додека и југословенските комунисти и албанските национал-либерали се бореа да добијат масовни следбеници во пресрет на државната репресија во раните 1920-ти, соработката на Коминтерната со КОНАРЕ и Косовскиот комитет ја роди сопствената комунистичка традиција на Албанија. Многумина од младите радикали беа импресионирани од еманципаторската комунистичка програма, која отиде многу подалеку од скудните демократски барања што ги постави Фан Ноли. Во 1925 година, тринаесет од нив заминале во СССР, каде што добиле марксистичко образование и почнале да работат за Интернационалата.

До 1928 година, Албанија немаше комунистичка партија како таква, но имаше „Комунистичка група“ составена од неколку фасцинантни поединци. Нивниот де факто водач беше Али Кељменди, косовски Албанец кој беше основач на Комунистичката партија на Југославија.

Други важни личности беа Кочо Ташко, син на албански националистички прогонети во Египет и дипломиран на Харвард; Сејфула Малешова, поет кој го превел Комунистичкиот манифест на албански јазик; и Лазар Фундо, партиски теоретичар и организатор на доброволци за Шпанската граѓанска војна, кој подоцна јавно ќе ги осуди сталинистичките шоу-процеси од 1930-тите. До времето на шпанската граѓанска војна, на оваа група и се придружија личности како Петро Марко, албанската верзија на Ернест Хемингвеј и Скендер Луараси, уште еден образован во САД син на албански патриоти.

Повеќето од овие лица трпеа различни форми на репресија од рацете на Енвер Хоџа. По заминувањето од партијата, Фундо се приклучил на пробританскиот антикомунистички отпор за време на војната и бил егзекутиран од комунистичките партизани. Сите други добија затворски казни на различни точки по 1945 година, со единствен исклучок на Кељменди, кој почина од болест во 1939 година.

Бунт против фашизмот
Неколку недели по фашистичката победа во Шпанија, италијанскиот режим на Бенито Мусолини ја окупираше Албанија во април 1939 година. До овој момент, албанските марксисти формираа студиски групи и фабрички ќелии во неколку големи градови, но сепак немаа партија. Таа ќе биде формирана дури во ноември 1941 година, под туторство на Комунистичката партија на Југославија, која веќе спроведуваше масовно антифашистичко востание во тоа време.

Кочо Ташко, еден од водечките комунисти во Албанија, на основачкиот конгрес покани млад учител од Корча по име Енвер Хоџа. Градот Корча немаше марксисти со муслиманско потекло и требаше да најдат некој кој ќе ја пополни празнината за да се нагласи мултирелигискиот карактер на албанската антифашистичка борба. Енвер, чиј вујко Хисен беше истакнат албански националист, изгледаше како добар кандидат.

До почетокот на 1942 година, албанските комунисти формираа мали партизански одреди и на крајот почнаа да ги ослободуваат планинските области на југот на земјата. Во септември истата година, округот околу градот Чороводе стана првата ослободена територија во Албанија.

Приближно во исто време, комунистите се собраа со претставниците на некомунистичките политички организации во Пеза, село надвор од главниот град Тирана, и го формираа Народноослободителниот комитет. Формиран по моделот на Грчкиот националноослободителен фронт (ЕАМ), во комитетот беа вклучени и националисти и поддржувачи на симнатиот крал Зогу. Слично како Југословените, Албанците се обидоа да создадат широк народен фронт, но под комунистички услови и под комунистичко водство.

На север, вооружените сили кои се бореле подалеку од италијанските окупатори беа главно националистички. Иста беше ситуацијата и во Косово, кое беше припоено кон албанската марионетска држава под италијанска контрола по окупацијата на Југославија од оската во април 1941 година.

Националното угнетување од меѓувоениот период резултираше со тоа што косовското албанско население или застана на страната на италијанските окупатори или формираше националистички групи на отпор. Ова го отежна воспоставувањето физичка врска помеѓу териториите што ги ослободија југословенските и албанските комунисти за време на војната.

Национален конфликт и соработка
Косово и Северна Албанија, иако беа причина за националистички конфликт меѓу Југословените – особено Србите – и Албанците, исто така доведоа до успешни случаи на интернационалистичка соработка. Еден од главните југословенски партиски организатори на Косово беше Рамиз Садику, млад албански комунистички адвокат. Тој беше егзекутиран во 1943 година и се соочи со смрт во рацете на неговиот српски другар Боро Вукмировиќ, бидејќи двајцата одбија да се разделат пред да бидат убиени од стрелачкиот вод. Фадил Хоџа, уште еден албански организатор на отпорот, стана еден од најмоќните политичари на Косово за време на социјалистичкиот период на Југославија.

Слично на тоа, во северниот албански град Скадар, некои Срби и Црногорци одиграа значајна улога во отпорот, вклучувајќи ги браќата Васо и Бранко Кадија/Кадиќ, како и Војо Куши/Кушиќ, кој постхумно го доби престижниот Орден на народен херој. и во Албанија и во Југославија.

Се разбира, тоа не значи дека етничките односи секогаш биле хармонични меѓу комунистите. Југословенските комунисти го погубија Емруш Мифтари, косовско-албански ветеран од шпанската граѓанска војна, кој го поддржуваше повоеното обединување на Косово со Албанија, во 1944 година, обвинувајќи го дека работи за Гестапо.

Генерално, косовското прашање секогаш беше потенцијална точка на конфликт за двете комунистички партии. Регионот имаше албанско етничко мнозинство, но беше под српска контрола од 1912 година. Српските националисти – па дури и некои комунисти – го сметаа за лулка на српската државност, заснована на националните митови од деветнаесеттиот век и затоа не беа подготвени да направат компромис.

Две посебни конференции, едната во Мукје во Северна Албанија во август 1943 година, а другата во косовскиот град Бујан следната година, повикаа на повоено обединување меѓу Косово и Албанија. Тоа беа грасрут иницијативи на регионалните партиски раководства, осудени од Хоџа и Тито.

Двајцата лидери се обидоа да го одложат решавањето на прашањето за по ослободувањето. Откако беше ослободено, Косово остана во рамките на Југославија, но со голема автономија и имаше планови да стане дел од Албанија во рамките на Балканската федерација. Сепак, повоениот раскол Тито-Сталин ги запре овие визии, бидејќи Хоџа застана на страната на Јосиф Сталин и го осуди Тито како „ревизионист“.

Во меѓувреме, во Албанија, комунистичките партизани дојдоа во конфликт со националистичките милиции кои себеси се нарекуваа Национален фронт (Balli Kombëtar). Ова беше делумно поради несогласувањата за албанскиот национализам, а делумно и поради тоа што ниту една страна не беше подготвена да се откаже од амбициите да игра водечка улога во ослободителното движење – Конференцијата на Мукје се вртеше токму околу овие две прашања. Катализатор за целосна граѓанска војна беше капитулацијата на Италија пред сојузниците во септември 1943 година.

Граѓанска војна
Падот на Италија резултираше со колапс на италијанската централна власт над номинално независна Албанија. Комунистите почнаа да заземаат територии, додека Бали Kombëtar се обидуваше да ги смести Германците и да им помогне да ја обноват фашистичката контрола над регионот. Германците апелираа на албанскиот национализам поексплицитно од Италијанците, ветувајќи поголема албанска држава по војната, која ќе го вклучи Косово, како и делови од Македонија и Црна Гора.

Германската пропаганда беше доста успешна, докажувајќи дека тие можат да одржат релативно стабилна контрола над окупираната област ако се фокусираат повеќе на морковот отколку на стапот – лекција што не ја земаа при срце на друго место во Европа окупирана од нацистите. Ова, се разбира, не значеше многу за албанското еврејско население и еврејските бегалци од другите области, кои сè уште беа прогонувани од нацистите и албанската СС дивизија Скендербег. Сепак, за среќа, огромното мнозинство албански Евреи преживеаја, благодарение на заштитата од локалното албанско население.

Комунистичките партизани на Хоџа не ги прифатија прогласите и ветувањата за голема албанска држава, туку ја продолжија својата антифашистичка борба. Ним им се придружија италијанските дезертери, кои формираа бригада именувана по Антонио Грамши, италијанскиот комунистички водач кој имал албанско потекло. Од своја страна, ослободените југословенски заробеници го формираа баталјонот Боро Вукмировиќ.

До крајот на 1943 година, комунистичките партизани броеле над дваесет илјади борци. Тие беа предводени од Мехмет Шеху, десната рака на Хоџа, кој студирал на воена академија и се борел на републиканската страна во Шпанската граѓанска војна.

Во овој момент, Германците и Бали Комбетар започнаа заедничка офанзива против комунистите. Националниот фронт сè уште одржуваше врски со Американците и Британците, но сè повеќе соработуваше со нацистите, за кои тие сметаат дека се помала закана од комунизмот. Националистите ги осудуваа комунистите како „неалбанци“, додека тие издадоа наредби националистите да бидат третирани на ист начин како и германските окупатори со кои соработуваа.

Британците останаа несигурни кого да поддржат во регионот, додека Советите беа навидум рамнодушни, но југословенските комунисти имаа јасна стратегија. Следејќи ја патеката идентична на онаа што ја следеше Комунистичката партија на Југославија во 1942-1943 година, комунистите организираа конгрес во ослободениот град Пермет на 24 мај 1944 година. Во него беше формиран Генералниот национално-ослободителен совет, кој служи како нов албански парламент.

На Вториот конгрес на Генералниот народноослободителен совет, кој се состана во градот Берат во октомври истата година, парламентот формираше нова влада. Привремениот кабинет кој формално содржеше претставници на неколку партии всушност беше под цврста контрола на Хоџа, а повеќето министри беа комунисти.

Ослободување
Додека Генералниот народноослободителен совет заседаваше во Берат, Германците набрзина се повлекуваа од Албанија. Во август и септември, Романија и Бугарија ја сменија страната за да им се придружат на сојузниците, предизвикувајќи стравувања дека германските трупи ќе бидат отсечени на Балканот.

Како што Германците се повлекуваа, редовите на комунистите се зголемија. Албанската младина беше претежно левичарска, а над шест илјади жени им се придружија на партизаните, борејќи се за правна еднаквост и право на глас со пушка во рака. До есента 1944 година, Шеху и Хоџа имаа седумдесет илјади луѓе под своја команда.

По деветнаесет дена борби, трупите на Шеху ја ослободија Тирана на 17 ноември 1944 година. од фашизмот без никаква помош од сојузниците. Сепак, Хоџа несомнено бил инспириран и лојален на учењата на Ленин и Сталин во нивното современо, сталинистичко толкување.

Албанија, како една од најнеразвиените земји во Европа, немаше одлична почетна точка за обид за изградба на социјализам. Тоа беше главно земјоделско, со висока стапка на неписменост и малку фабрики. Нејзините рударски и нафтени индустрии беа главно уништени за време на војната, заедно со нејзиниот земјоделски капацитет.

Советите се пожалија дека три четвртини од членовите на партијата поседуваат само основно образование. Според Хоџа, Комунистичката партија се преименувала во Партија на трудот на Албанија по предлог на Сталин, со образложение дека огромното мнозинство од членовите на партијата биле селани, а не работници.

Контрадикторно наследство
Иако внатрешната репресија и контролата на јавната сфера се добро познати карактеристики на режимот што го воспостави Хоџа, вреди да се споменат и некои од неговите успеси за кои помалку се зборува. Неписменоста беше практично искоренета: до 1990 година, 73 отсто од децата што завршуваат основно училиште ќе продолжат на некоја форма на средно образование.

Мочуриштето покрај морето беше претворено во плодно земјоделско земјиште, а албанските нафтени резерви, кои Италија ги контролираше од 1926 година, станаа државни. Пред италијанската инвазија, Албанија веќе се сметаше за де факто италијанска колонија. Револуцијата стави крај на овој однос на структурна зависност од странскиот капитал.

Стариот модел се врати по целосното обновување на капитализмот во 1990-тите. Албанските политичари сега привлекуваат странски капитал фалејќи се дека земјата „нема синдикати“. Земјата повторно е сведена на подреден статус во меѓународната поделба на трудот што се карактеризира со неограничена експлоатација на работниците.

Женската еманципација беше уште едно големо достигнување на Албанија на Хоџа, во земја каде што обичајното право често сметаше дека жените се едвај повеќе од лична сопственост на мажот. Правната еднаквост, сепак, беше ограничена од конзервативните политики што Албанија ги ископираше од Сталиновиот Советски Сојуз, како што е криминализацијата на абортусите и промовирањето на наталистички политики. Животот на Лири Гега ги илустрира двете страни на ова контрадикторно наследство: таа беше првата комунистка во политбирото во 1943 година, но Хоџа подоцна ја погуби во 1956 година под лажни обвиненија за предавство и „титоизам“.

Албанија на Хоџа, до крајот на неговиот живот, беше меѓу најсиромашните земји во Европа, но беше и меѓу најсиромашните пред него. Суштината на „социјализмот“ на Хоџа, заснован на оној на неговиот ментор Сталин, беше воспоставувањето на модернизирачка држава која требаше да го укине пролетаријатот како класа не преку укинување на наемниот труд, туку преку нагорна социјална мобилност, нудејќи им на работниците можност за кариери со бела јака.

Ова бараше ревизија на некогаш универзално договорената марксистичка дефиниција за социјализмот како општество без пари во корист на едноставна формула која го поистоветуваше социјализмот со државната сопственост на индустријата и земјоделството. Штом оние кои користеа од сталинистичката планска економија ја најдоа непотребна пречка на патот на акумулацијата на богатството, тие целосно го отстранија системот. Како и да е, треба да го погледнеме целокупното историско искуство на социјализмот на Албанија, со неговите многубројни достигнувања и недостатоци.

Извор: jacobin.com

Најново

Последни колумни