Search

20-те најчести лозинки во 2023 година, сите се мета на хакери

Експертите за безбедност секогаш предупредуваат дека треба да бидеме многу внимателни при изборот на лозинки и дека треба да смислиме покомплицирана, за хакерите да не упаднат во нашите сметки, но многумина, сепак, користат едноставни зборови или комбинации на бројки.

Повеќе од 4,5 милиони луѓе сè уште користат „лозинка“ за својата лозинка, што ја прави најкористена лозинка во 2023 година. „123456“ е втората најпопуларна лозинка во светот и прва во Велика Британија, со „123456789“ на третото место.

Ако хакерите добијат пристап до вашите сметки, последиците може да бидат огромни. Силните лозинки се важни за вашата онлајн безбедност, а тие нема да ви помогнат.

Истражувањето е спроведено од NordPass, сервисот за управување со лозинка на NordVPN, чии експерти за сајбер безбедност ги проучувале лозинките собрани од јавно достапни извори – вклучително и темната мрежа, каде што ги пронаоѓаат сајбер (кибернетички) – криминалците.

Интересно е дека аналитичарите открија дека луѓето имаат тенденција да користат силни лозинки за сметки за е-пошта и социјалните медиуми. Стариот трик за замена на буквите со броеви на симболи исто така не е толку безбеден како некогаш, па оние што користат ‘P@ssw0rd’ можеби ќе сакаат да го ажурираат.

Најчестите лозинки во 2023 година во Британија:
– 123456

– password

– qwerty

– liverpool

– 123456789

– arsenal

– 12345678

– 12345

– abc123

– Chelsea

– qwerty123

– football

– dragon

– password1

– cheese

– letmein

– 1q2w3e4r

– monkey

– killer

– rangers

Како да ги заштитите вашите онлајн сметки
Создадете силни лозинки од случајна низа букви, броеви и симболи, наместо зборови или вообичаени низи. Можете дури да уфрлите и емотикон. Користете управувач со лозинки.

Просечниот човек сега има 100 различни лозинки, па лесно е да се сфати зошто е толку примамливо да се користат зборови кои се лесни за паметење или исти за повеќе страници. Секогаш вклучете ја автентикацијата во два чекора кога ви е понудена. Ова значи дека дури и ако хакер ја открие вашата лозинка, вашата сметка и понатаму треба да биде безбедна, бидејќи друг код ќе биде испратен до вашиот телефон, апликација или посебна сметка за е-пошта. Пробајте ги шифрите.

Овие чекори во онлајн безбедност ја елиминираат потребата за лозинки и користат отпечаток од прст, скенирање на лице или ПИН за заклучување на екранот.

Извор: slobodnadalmacija.hr

Најново

Последни колумни