Search

Зоја Бузалковска и Васил Михаил од различни перспективи за наградите на Војдан Чернодрински

Театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ е еден од најзначајните културни настани во Македонија, славејќи го најдоброто од македонската театарска уметност. Оваа година, двајца истакнати уметници, режисерката Зоја Бузалковска и актерот Васил Михаил, ги споделија своите размислувања за значењето на наградите кои ги добија.

Зоја Бузалковска: Радост и одговорност

Зоја Бузалковска, режисер на претставата „Иванов“, ја изрази својата радост за добиената награда, но истакна дека ова признание е резултат на напорната работа на целиот тим. „Мојата радост трае пет минути, после тоа размислувам што значи тоа за целата екипа и за иднината на претставата која била наградена,“ вели таа. Според Бузалковска, наградата за режија не е само лична чест, туку признание за колективниот труд и талент вложен во претставата.

Васил Михаил: Домашната драматургија во прв план

Васил Михаил, актер од струмичкиот театар „Антон Панов“, ја истакна важноста на наградата која ја доби на фестивалот. „Фестивалот Чернодрински е најзначајниот фестивал во нашата држава,“ рече тој. Михаил изрази благодарност за позитивните оценки кои претставата „Црна дупка“ од Горан Стефановски ги доби од публиката и критиката. „Има нешто во текстот што е ефемерно, недофатливо, нематеријално, но присутно и го чувствуваме,“ додава тој, посочувајќи ја потребата за враќање кон домашната драматургија во македонскиот театар.

Интелектуалецот во општеството и љубовта

Бузалковска објаснува дека „Иванов“ ја отсликува положбата на интелектуалецот во денешното општество. „Тоа е претстава за излишните луѓе, за излишните муабети, како тие излишни луѓе ги истиснуваат од општеството оние за кои е најважно духовното,“ вели таа. Претставата исто така се занимава и со темата на љубовта, што според Бузалковска е често погрешно разбрана.

Омилени реплики и нови проекти

Михаил сподели дека неговата омилена реплика од „Црна дупка“ е делот каде Сиљан вели: „Нема ѕвезди, тоа се мали отвори во црното небо низ кои едвај пробива некоја страшна светлина од другата страна!“ Оваа реплика, според Михаил, е крик на авторот Горан Стефановски за љубовта како единствен пат напред.

Бузалковска, покрај успешната претстава „Иванов“, најави нов проект наречен „Снег“, адаптација на новела од францускиот автор Максанс Фермин. Претставата ќе ја истражува јапонската култура и ќе донесе нова перспектива во нејзиниот уметнички опус.

Театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ продолжува да ги обединува најдобрите уметници и претстави, притоа нагласувајќи ја важноста на домашната драматургија и театарската уметност во Македонија. Наградите за Бузалковска и Михаил не се само признание за нивната работа, туку и поттик за идни уметнички остварувања.

Најново

Последни колумни