Зачини кои се одлични за мозокот и можат да ја подобрат концентрацијата

Здравјето на мозокот е важен дел од нашата севкупна благосостојба. Значи, ако сакаме да работиме на нашето когнитивно здравје, можеме да вклучиме различни намирници во исхраната кои се одлични за нашиот мозок. Понекогаш едноставно е едноставно да додадете различни зачини.

Неврологот д-р Брендон Крафорд неодамна сподели неколку просветителски сознанија за оваа тема. Тој ги нагласи придобивките од подготвувањето оброци со неколку специфични зачини кои можат позитивно да влијаат на здравјето на мозокот, па дури и да ја подобрат концентрацијата. Ова се некои од нив.

  1. Куркума
    д-р. Крафорд ја истакнува моќта на куркумата, благодарение на активното соединение, куркумин. Познат по своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства, куркуминот може да помогне во намалувањето на воспалението и оксидативното оштетување во мозокот, фактори често поврзани со состојби како што е Алцхајмерова болест.

„Куркуминот исто така го зголемува нивото на мозочниот хормон BDNF, кој го зголемува растот на нови неврони и се бори со различни дегенеративни процеси во мозокот“, објаснува д-р Крафорд за SheFinds.

  1. Ѓумбир
    Кога станува збор за антиинфламаторните зачини, не можете да погрешите со ѓумбирот. “Познат по своите моќни антиинфламаторни својства, ѓумбирот може да ја подобри когнитивната функција со намалување на воспалението и оксидативниот стрес. Помага и во балансирање на невротрансмитерите, што може да ја подобри концентрацијата”, истакнува неврологот.
  2. Цимет
    Ако сакаме нешто слатко, можеме да посегнеме по цимет. Според неврологот, циметот е повеќе од само вкусен додаток на јадењата – тој е моќен извор на антиоксиданси клучни за заштита на нервните структури од оксидативен стрес. „Циметот исто така може да го регулира нивото на шеќер во крвта, што е критично за одржување на когнитивната функција и спречување на невродегенеративни болести“, рече тој.
  3. Црн пипер
    Црниот пипер носи значителни придобивки во областа на здравјето на мозокот, особено во комбинација со куркума. „Пиперинот, активното соединение во црниот пипер, може да ја зголеми апсорпцијата на куркумин до 2.000 проценти. Оваа комбинација не само што ги подобрува придобивките од куркуминот за мозокот, туку помага и во подобрување на варењето и апсорпцијата на хранливите материи, индиректно поддржувајќи го когнитивното здравје“, заклучи д-р Крафорд.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни