Search

Внимание: По пожарот, Скопјани си ја сакаат Универзална сала што побргу!

По пожарот во Универзална сала, екипата на „Внимание, внимание“, ги прашува скопјани, дали пожарот можеше да се спречи ако Универзална беше реконструирана на време? Повеќето граѓани дадоа потврден одговор, како и на прашањето дали сметате дека реконструкцијата на Универзална треба да продолжи веднаш. „Треба да се процени што од тоа треба да се отстрани, да се отстрани веднаш, и да се реконструира, и конечно да се врати Универзална сала во Скопје“, вели една скопјанка.

Граѓаните даваат и одговори на прашањата „Дали знаете зошто Универзална сала, се нарекува баш Универзална?“ и „Каков симбол е Универзална сала за Скопје и скопјани?“. За повеќето Скопјани, „Универзална“ е симбол на меѓународна солидарност, културен и култен симбол, „симбол на нешто многу убаво“, „една точка во која што живее детството на многу Скопјани“, велат граѓаните.

И на прашањето „Кога очекувате да се заврши и да можеме повторно да уживаме во настани и манифестации внатре?“, граѓаните даваат различни и оригинални договори, но повеќето од нив се надеваат што побргу. Една граѓанка поентира: „Што е можно побргу би сакала да ја видам Универзална во истото руво, ново, и да може да ја однесам ќерка ми, на пример, на „Златно славејче“ таму, а не во чудни места кај што нема акустика.“

Анкетата „Внимание, внимание – зборуваат граѓаните“, се емитува на каналите на „Трн“ (на Фејсбук, YouTube, и на Инстаграм) и нејзината цел е да се чуе гласот на граѓаните, посебно на младите. Гласот на граѓаните нѝ го претставува артистот Дениз Абдула, а продукцијата е на „Трн.мк“.

Најново

Последни колумни