Search

Високи свештеници и вработени во црквата во Келн гледале порно, кардиналот разочаран

Фото: Ina FASSBENDER / AFP

Надбискупот од Келн, една од најважните католички епархии во Германија, рече дека е згрозен од свештениците кои ги користат работни компјутери за пристап до порнографски страници.

Изјавата на кардиналот Рајнер Марија Велки беше објавена во петокот, откако градскиот весник Келнер Стадт-Анзајгер објави дека постои список на надбискупијата со повеќе од 1.000 обиди на нејзиниот персонал да пристапи до порно сајтови од своите компјутери.

Весникот објави дека десетици вработени, вклучително и високи свештеници, се обиделе да пристапат до порно сајтови.

Надбискупијата го потврди постоењето на списокот и дека нејзиниот давател на ИТ услуги рутински проверува дали неговиот firewall ги отфрла обидите за пристап до страници со ризична содржина како насилство, порнографија и дрога, но дека не проверува што прават индивидуалните корисници.

Според архиепископијата, проверката покажала „нема индикации за кривично однесување“.

Кардиналот Велки најави дека „за некои, конзумирањето порнографија може да изгледа безопасно, но се согласувам со папата Франциско кој ја осудува и предупредува на нејзините опасности, особено на повредата на човековото достоинство“.

Надбискупијата рече дека нејзината внатрешна истрага покажала дека кардиналот Велки не бил еден од „корисниците на инкриминирачките веб-страници“, објави германската новинска агенција ДПА.

Фото: Descrier/Flickr

Обвинителите од Келн за ДПА изјавија дека го испитуваат списокот на надбискупијата, но дека засега нема индикации дека е сторено кривично дело.

Проблемот со веб-страниците излезе на виделина кога надбискупијата започна да ја губи довербата, фокусирана на конзервативниот Велки, кој стана фигура на поделби во германската црква.

Во 2020 година, Велки го чуваше во тајност извештајот во кој се документира како локалните црковни службеници реагирале кога свештениците биле обвинети за сексуална злоупотреба. Криењето го оправда со правни проблеми и налути многу католици.

Друг извештај, објавен во март 2021 година, откри 75 случаи на високи свештеници кои ги занемариле своите должности.

Тој извештај го ослободи Велки од занемарување на неговите законски должности кон жртвите на злоупотреба, но тој подоцна призна дека направил грешки во претходните случаи на наводи за сексуална злоупотреба.

Двајца папски емисари беа испратени во Келн за да ги истражат можните грешки на високи свештеници во постапувањето со тие случаи. Нивниот извештај, во кој се истакнуваат груби грешки, доведе до тоа Ватикан да му даде на Велки „духовен тајм-аут“.

Во март 2022 година, по враќањето од „тајм-аут“, кардиналот рече дека понудил оставка, но папата Франциско сè уште не одговорил.

Најново

Последни колумни