Search

Трчањето ме научи дека секоја цел е достижна

Кокан Ајановски е одамна познат на тркачките патеки, а од 2020 година и во книжевните кругови. Автор е на книгата „Трчањето ме учи“. Преку пишувањето ја популаризира страста наречена трчање. Неодамна ја објави и неговата втора книга „Трчам за тебе“ и со задоволство продолжува да ги мотивира останатите да трчаат.

Во текот на интервјуто, Кокан Ајановски ги споделува своите искуства и мотивација за трчање, како и значењето што го има тоа за него. Во првиот дел, тој истакнува дека трча за сите, со цел да ги инспирира да се вклучат во оваа активност. Исто така, трчањето за него претставува симбол за други аспекти од животот кој го научил  да не се откажува и да ги реализира своите цели.

Со цел да ги мотивира другите да започнат да трчаат, тој ги поттикнува да ја испробаат оваа физичка активност, истакнувајќи дека трчањето ги унапредува и на ментално ниво и придонесува за психофизичкото здравје.

Кокан истакнува дека ги напишал со цел да бидат мотивација и инспирација за другите, за да ја пренесе филозофијата и љубовта кои се вклучени во трчањето.

Со размислување за различни предизвици и ситуации, како и со уживање во природата и околината, трчањето за него претставува не само физичка активност, туку и начин за размислување и начин на живот.

Неговиот најголем успех вклучува шампионски титули и презентација на Македонија во атлетика, како и освојување на бронзен медал на балканското првенство во маратон.

Ако го спореди пишувањето на првата и втората книга, тој нагласува дека првата книга била резултат на случајност, додека втората била свесно и наменски создадена. Сепак, тие две книги се слични во начинот на пишување и тематиката која ја опфаќаат.

Во завршниот дел од интервјуто, Кокан ги поддржува гледачите да бидат среќни, опуштени и здрави, како и да започнат да трчаат.

Најново

Последни колумни