Search

Пластика во услуга на пасивно греење и ладење на објекти

Греењето и ладењето на зградите во урбаните средини троши огромни количества енергија и во овој поглед претставува вистински предизвик во време кога светот се соочува со климатски промени.

Идеалното решение е претставено со механизми за пасивно ладење и загревање кои човештвото ги користи со векови, а еден од примерите е грчкиот остров Санторини, познат по градбите обоени во бело, кои ја рефлектираат сончевата топлина.

Бидејќи генерално не можеме да ги обоиме зградите во урбаните средини во бело, треба да примениме други ефикасни системи за пасивна терморегулација. Истражувачите од Универзитетот Принстон и UCLA во САД тврдат дека материјалите кои се во секојдневна употреба, како пластиката, можат да послужат како топлински изолатори, овозможувајќи целосно пасивно загревање и ладење на зградите.

Топлинското зрачење патува од зградите кон небото во тесен дел од инфрацрвениот спектар познат како атмосферски прозорец, кој истражувачите го нарекуваат теснопојасно зрачење. На ниво на земјата, топлинското зрачење се движи низ целиот инфрацрвен спектар, познат и како широкопојасно зрачење.

Во нивната статија, објавена во списанието Cell Reports Physical Science, научниците наведуваат дека облогите, направени од заеднички материјали, можат да го ограничат протокот на топлинско зрачење помеѓу зградите и нивната околина на одредени бранови должини.

„Со обложување на ѕидовите и прозорците со материјали кои зрачат или апсорбираат топлина само во атмосферскиот прозорец, можеме да го намалиме зголемувањето на топлината на широкопојасен интернет од земјата во лето и загубата во зима, додека го одржуваме ефектот на ладење на небото. Ние веруваме дека оваа идеја е без преседан и над она што може да го постигнат традиционалните облоги на покриви и ѕидови“, рече истражувачот Јјотирмој Мандал.

Истражувањата откриваат дека многу евтини материјали, како што се оние добиени од пластика за домаќинството, зрачат топлина во теснопојасна мрежа и ја блокираат топлината во широк опсег.

Научниците забележале дека сезонската заштеда на енергија со нивниот механизам е споредлива со придобивките од боење на темни покриви во бело. Ова би можело да биде значајно особено за посиромашните урбани области бидејќи трошоците за греење и ладење растат, додека смртноста поради екстремната топлина се зголемува.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни