Search

Нутриционистката на Новак Ѓоковиќ откри што да јадете пред, а што после тренинг

Исхраната базирана на растителна храна е сè попопуларна меѓу спортистите. За неа се залага и нутриционистката Невена Веселиновиќ, која стои зад концептот Веганлук и меѓу другите го советува Новак Ѓоковиќ. Во 2010 година, тенисерот се откажа од глутенот, млечните производи и рафинираниот шеќер, а го намали и внесот на црвено месо. Денес тој консумира само храна од растително потекло, па затоа неговото мени вклучува многу овошје, житарки, киноа, див ориз и сладок компир.

„Во првиот дел од денот јадам многу овошје. Не сакам да јадам храна која бара многу енергија за да се вари бидејќи ми треба многу енергија за тренинзи”, објасни Ѓоковиќ.

Денот го започнува со топла вода и лимон, а потоа пие сок од целер. Потоа следува зелено смути богато со хранливи материи и алги. Ова е во согласност со она што Веселиновиќ ги советува спортистите, и рекреативци и професионални.

„Доколку сакате да ги намалите масните наслаги, моја препорака е да изберете комбинација од растителни протеини (протеински прав) и влакна (темнолиснат зеленчук) за појадок. Би ги избегнал бобинките“, вели Веселиновиќ.

Таа ги советува оние кои сакаат да ја зголемат мускулната маса да се свртат кон овесна каша, бобинки и протеински прав (0,9 грама на килограм телесна тежина) за појадок.

Важна е и храната што ја консумираме после тренинг
Тој вели дека најголемите грешки поврзани со исхраната на спортистите се случуваат по исцрпувачките тренинзи.

„Првото нешто што ќе го земете после тренинг во голема мера влијае на тоа како ќе влијаете на градењето на мускулите и ќе спречите воспаление. По тренингот треба да консумирате зелен сок, вода, лимон, ѓумбир. Веднаш потоа треба да ги надополните исцрпените резерви и урми или Воопшто не препорачувам чоколадо, дури и протеински плочки со чоколадо бидејќи содржат додаден шеќер“, објасни таа.

Во текот на денот тој препорачува комбинација од растителни протеини (житарки како киноа, амарант и леќата и зелен лиснат зеленчук, црвена леќа или едаме) и растителни влакна. За вечера, можете да изберете салати направени од микро билки и никулци, како и тофу сирење и мешунки.

Веселиновиќ беше еден од учесниците на панелот „Од нула до херој“ со концепти засновани на растенија што се одржа минатиот викенд на фестивалот за храна за викенд во Ровињ. Покрај неа учествуваа Бојана Михаиловиќ Механџиќ, Гашпар Новак и Дарио Кожул, кој има десетгодишно искуство со менување на исхраната, а со елиминацијата на млечните производи почувствува големо зголемување на енергијата.

“Не треба да имате предрасуди за фактот дека исхраната базирана на растенија нема доволно протеини и железо. Тоа е форма на исхрана која има толку многу позитивни аспекти. Ова го сфатив пред околу дваесет години кога сфатив дека повеќе не сакала да консумира месо, млеко или јајца“, заклучила Веселиновиќ.

Најново

Последни колумни