Неколку причини зошто просото е супер храна

Просото е здрава житарица благодарение на многубројните начини на употреба и затоа се смета за супер храна. Исто така, обезбедува многу здравствени придобивки, како што е помагање за намалување на нивото на шеќер и холестерол во крвта. Покрај тоа, просото е храна без глутен, што го прави одличен избор за луѓе кои страдаат од целијачна болест или следат диета без глутен.

Истражувањата покажаа дека редовното консумирање на просо има позитивно влијание врз нашето здравје, вклучувајќи:

  • Намалување на нивото на шеќер во крвта
  • Намалување на холестеролот
  • Одржување на дигестивниот баланс
  • Подобрен метаболизам
  • Детоксикација на телото
  • Намалување на ризикот од болести на срцето и крвните садови

Покрај тоа, просото е одличен избор за оние кои страдаат од ниско ниво на железо во крвта, односно анемија. Причината за тоа е што содржи големи количини на железо, па нутриционистите препорачуваат да го консумираме што почесто.

Извор: prva.rs

Најново

Последни колумни