Search

Марихуаната помага во борбата против ракот

Марихуана е името дадено на исушените цветови и лисја на различните сорти на растението Канабис, кое може да расте диво во топла и тропска клима низ целиот свет и да се одгледува комерцијално. Постојат многу имиња што го опишуваат ова растение, вклучувајќи саксија, трева, канабис, Мери Џејн, коноп, хаш, марихуана, ганџа и многу други.

Марихуаната со векови се користи како хербален лек. Научниците идентификуваа многу биолошки активни компоненти во марихуаната. Тие се нарекуваат канабиноиди. Двете најдобро проучени компоненти се хемикалиите делта-9-тетрахидроканабинол (често се нарекува ТХЦ) и канабидиол (CBD). Се проучуваат и многу други канабиноиди.

Видови соединенија на марихуана
Различни соединенија во марихуаната имаат различни дејства во човечкото тело. На пример, делта-9-тетрахидроканабинол (ТХЦ) се чини дека предизвикува „high“ пријавено од корисниците на марихуана, а исто така може да помогне во ублажување на болката и гадењето, намалување на воспалението и може да дејствува како антиоксиданс. Канабидиолот (ЦБД) може да помогне во лекувањето на паничните напади, може да ја намали анксиозноста и паранојата и може да се спротивстави на психоактивните дејства предизвикани од ТХЦ.

Различни сорти (соеви или видови) па дури и различни култури на растенијата марихуана може да имаат различни количини на овие и други активни соединенија. Ова значи дека марихуаната може да има различни ефекти врз основа на употребениот вид.

Ефектите на марихуаната исто така варираат во зависност од тоа како соединенијата на марихуаната влегуваат во телото. Најчестите начини за користење на марихуаната се во храната (edibles) и со пушење или испарување (вдишена марихуана):

Кога јадете марихуана:
Кога се зема преку уста, како на пример кога се користи во масла за готвење, пијалоци (пиво, чај, вотка, сода), печива (бисквити, торти, колачиња) или гумени бонбони со ТХЦ, поспоро се апсорбира и може да потраат часови пред да почнете целосно да го осеќате дејството. Откако ќе се апсорбира, се обработува од црниот дроб, кој произведува второ психоактивно соединение (супстанција што делува на мозокот и го менува расположението или свеста) што влијае на мозокот поинаку од ТХЦ. Важно е да се знае дека количината на ТХЦ во храната во која е додадена марихуана често е непозната и дека внесувањето премногу ТХЦ може да предизвика симптоми на предозирање.

Кога пушите марихуана
Кога марихуаната се пуши или испарува, ТХЦ влегува во крвотокот и брзо оди во мозокот. Второто психоактивно соединение се произведува во мали количини и така има помал ефект. Ефектите од вдишената марихуана исчезнуваат побрзо од марихуаната земена преку стомакот.
Како марихуаната може да влијае на симптомите на рак?
Голем број мали студии за пушена марихуана покажаа дека таа може да биде корисна во лекувањето на гадење и повраќање од хемотерапијата за рак.

Неколку студии открија дека вдишената (пушена или испарувана) марихуана може да биде корисен третман на невропатска болка (болка предизвикана од оштетени нерви).

Во студиите, пушената марихуана, исто така, помогна да се подобри внесот на храна кај пациенти со ХИВ.

Истражувањата долго време покажаа дека луѓето кои земале екстракти од марихуана во клиничките испитувања имаат тенденција да примаат помалку лекови против болки.

Во поново време, научниците објавија дека THC и другите канабиноиди, како што е CBD, го забавуваат растот и/или предизвикуваат смрт кај одредени видови клетки на рак. Некои студии на животни исто така сугерираат дека одредени канабиноиди може да го забават растот и да го намалат ширењето на некои форми на рак и тумори.

Имаше некои рани клинички испитувања на канабиноиди во лекувањето на ракот кај луѓето и се планираат многу повеќе студии. Потпирањето само на марихуаната како третман додека се избегнува или одложува конвенционалната медицинска нега за рак може да има сериозни здравствени последици.

Можни штетни ефекти од марихуаната
Марихуаната, исто така, може да предизвика одредена штета за корисниците. Иако најчестиот ефект на марихуаната е чувството на еуфорија („high“), исто така може да ја намали контролата на корисникот врз движењето, да предизвика дезориентација, а понекогаш и да предизвика непријатни мисли или чувства на анксиозност и параноја.

Пушената марихуана доставува ТХЦ и други канабиноиди до телото, но исто така испорачува штетни материи до корисниците и до блиските, вклучително и многу од истите супстанции кои се наоѓаат во чадот од тутунот.

Бидејќи растенијата марихуана доаѓаат во различни видови со различни нивоа на активни соединенија, може да го направи искуството на секој корисник многу тешко да се предвиди. Ефектите може да се разликуваат и врз основа на тоа колку длабоко и колку долго корисникот вдишува. Исто така, ефектите од внесувањето марихуана орално може да варираат помеѓу луѓето. Исто така, некои хронични корисници може да развијат нездрава психолошка зависност од марихуана.

Како канабиноидните лекови можат да влијаат на симптомите на рак?
Врз основа на голем број студии, марихуаната може да биде корисен лек за намалување на гадење и повраќање поврзани со хемотерапијата.

Откриено е и дека марихуаната помага во подобрување на внесот на храна и спречува губење на тежината кај пациенти со ХИВ.

Марихуаната покажа ветување за помагање на луѓето со болка од рак што не се ублажува со силни лекови против болки, но не беше откриено дали е корисно во секоја направена студија. Сè уште се прават истражувања за овој лек.

Несакани ефекти на канабиноидните лекови
Како и многу други лекови, канабисот може да предизвика несакани ефекти.

Некои луѓе имаат проблеми со зголемен пулс, намален крвен притисок (особено кога стануваат), вртоглавица или зашеметеност и несвестица. Марихуаната може да предизвикаат поспаност, како и промени во расположението или чувство на „висока свест“ што на некои луѓе им е непријатно. Тие исто така може да ја влошат депресијата, манијата или друга ментална болест. Може да ги зголеми некои ефекти на седативи, апчиња за спиење или алкохол, како што се поспаност и лоша координација.

За да избегнете да имате проблем обично се почнува со помала доза дур не најдете која доза вам ви одговара.

Луѓето кои имале емоционални болести, параноја или халуцинации може да најдат дека нивните симптоми се полоши кога земаат канабис.

Разговарајте со вашиот лекар за тоа што треба да очекувате кога земате еден од овие лекови. Добра идеја е да имате некој со вас кога првпат ќе започнете да земате и да ве брани во случај на опасност. И да почнете со помала доза.

Извор:„https://www.cancer.org“.

Најново

Последни колумни