Книги кои можат да ви помогнат да го подобрите менталното здравје

Препознавањето и разбирањето на депресијата, анксиозноста и исцрпеноста може да биде важен прв чекор за справување во тешки времиња. Издавачката куќа Пингвин направи избор на книги кои нудат јасност и увид во важни области од човечката состојба.

Досега, пораката гласно се огласи низ социјалните медиуми и весниците, низ одделите за човечки ресурси и владините кампањи: нашето ментално здравје е важно. Исто како што се грижиме за нашите тела со физички вежби и исхрана, мора да се грижи и за нашата ментална благосостојба.

За повеќето, сепак, да знаат од каде да почнат може да биде предизвик. Дури и дефинирањето на терминот „ментално здравје“ може да биде тешко, бидејќи денес се однесува на широк спектар на состојби, нарушувања и проблеми, од стрес, анксиозност и депресија до опсесивно-компулсивно нарушување и пошироко. Имајќи го тоа на ум, уредниците на Пингвин составија список на книги кои обезбедуваат знаење и јасност неопходни за да се справиме, како и некои методи за давање утеха во моментите на тага.

Прво го правиме ѕверот убав – нова приказна за анксиозноста, Сара Вилсон,( 2017 )

Што ако можеме да ја гледаме анксиозноста не како проблем, туку како нешто добро – можеби дури и нешто убаво? Ова е прашањето во центарот на потресната книга на Сара Вилсон од 2017 година, Прво, го правиме ѕверот убав: нова приказна за анксиозноста. Авторката инспирирана од нејзиниот реален живот со лоши симптоми на анксиозност, биполарно растројство и голем број обиди за самоубиство тргнува на седумгодишно патување низ светот за да го најде одговорот.

Како научив да живеам со паника од Клер Истхам (2021)

Нападите на паника се тешки, но има начин да се победат! Прочитајте ја книгата Како научив да живеам со паника од Клер Истхам, која вели дека имала најмалку „371 панични напади (и се уште се бројат)“ во последните седум години. Во овој топол, остроумен и  хумористичен водич за живеење со напади на паника, авторката и блогерка Истхам ги плете своите искуства со напади на паника помеѓу интервјуа со научници, професори, диететичари, психолози и други страдалници од паничен напад за да помогне да се објасни зошто се случуваат напади на паника – и како да управувате со нив.

Лек за темнината: Приказната за депресијата и како ја третираме од Алекс Рајли (2021)

По низа години на депресија – за чие време му беа препишани антидепресиви и беше подложен на терапија – научниот писател Алекс Рајли почна да ја доведува во прашање ефикасноста на достапните третмани за она што стана „едно од најраспространетите нарушувања во светот“. Во „Лек против темнината“, Рајли ја раскажува сопствената приказна пред да навлезе во вековната наука и третмани, расветлувајќи ги минатите и сегашните методи, како и новите надежи за иднината на менталното здравје.

Разбудениот мозок: Психологијата на духовноста и нашата потрага по значење од Лиза Милер (2021)

Премногу често, повлекуваме цврста линија помеѓу науката и духовноста, но во оваа книга што ја менува парадигмата, невронаучникот и авторка Лиза Милер ги истражува различните придобивки од духовноста – шетање низ природата, медитација, молитва – на човечкиот мозок, опишувајќи ги нејзините години. на истражување и искуство за да се покаже дека нашиот духовен живот може позитивно да го трансформира нашето ментално здравје. Не само што Милер покажува како духовноста може да ја намали веројатноста за депресија или злоупотреба на супстанции – таа исто така прави зачудувачки откритија за научната природа на духовноста и како таа се однесува на нашето ментално здравје.

Живеење во црно од Гилејн Кинуани (2021)

Предолго, концептот на ментално здравје се занимаваше само со нашите „внатрешни светови“ – начините на кои нашето рано детство и односот со нашите родители влијаеле на нас. Но во поново време, фокусот се префрли на разновидните и значајни начини на кои надворешниот свет влијае на нас. Примарен меѓу тие сили е расизмот, со кој „радикалниот психолог и терапевт“ Гилејн Кинуани директно се соочува во „Живеејќи во црно: Суштински водич за надминување на расната траума“. Овде, Кинуани се занимава со теми како либералниот расизам, лечењето на расната траума, белиот поглед и многу повеќе во она што брзо стана суштински текст за Црнилото и менталното здравје.

Книгата што сакате да ја прочитаат вашите родители (а вашите деца ќе бидат среќни што сте го прочитале) од Филипа Пери (2019)

Не дозволувајте долгиот наслов да ве измами: пробивот на книгата на психотерапевтката Филипа Пери за 2019 година стана бестселер на Sunday Time на грбот на својот мудрец, неопходен совет за управување и одржување на односите. Во јасна и непроценлива проза, Пери ги осветлува начините на кои нашето воспитување нè обликува, како тоа го рефлектираме во нашите секојдневни односи и како тоа продолжува да ги обликува нашите односи и ментална благосостојба. Ова е суштински водич за подобрување на највиталните врски во вашиот живот – и вашата среќа, исто така.

Петминутна терапија од Сара Крозби (2020)

Со здрава доза на емпатија и директност, Петминутната терапија на Сара Крозби открива како авторката и психотерапевтот ги комбинира нејзините шармантни илустрации со корисни, внимателни пораки кои даваат утеха во текот на денот. Иако порциите се мали, влијанието е големо. Овде, Крозби ги открива приврзаноста, границите, самоговорот, емоционалните предизвикувачи и преродбението со психолошка експертиза и насоки, правејќи ја Петминутната терапија идеален придружник за ментално здравје за оние денови каде што времето не е доволно „сончево“.

Кога е најтемно: Зошто луѓето умираат од самоубиство и што можеме да направиме за да го спречиме тоа од Рори О’Конор (2021)

На секои 40 секунди по едно лице умира од самоубиство. Сепак, и покрај ова уништување, самоубиството сè уште е слабо разбрано – и тешко е да се зборува за тоа. Во својата нова книга „Кога е најмрачно“, професорот Рори О’Конор има за цел да го промени ова. Обраќајќи се на сложените причини зад самоубиството и што можеме да направиме за да го спречиме тоа, книгата дава непроценливи совети за секој кој се обидува да му помогне на некој ранлив. За секој што се бори со трагедијата на самоубиството, „Кога е најтемно“ ќе ви помогне да најдете сила во најтемните места.

Тешка светлина: Патување низ лудило, манија и исцелување од Хорацио Клер (2021)

Приказ на цел живот на ментални издигнувања и депресивни падови, мемоарите на Хорацио Клер, „Тешка светлина“, објавен на почетокот на оваа година, е приказна за неговото патување низ манија, психоза и третман, па натаму до ослободување, закрепнување и исцелување. И како почит на оние кои се грижеле за него и истрага за тоа како ги разбираме и третираме акутните кризи на менталното здравје, овој извонреден мемоар поставува итни прашања и го осветлува фундаменталниот дел од човечкото искуство.

Ароха од д-р Хинемоа Елдер (2020)

Поднасловната мудрост на Маорите за задоволен живот живеен во хармонија со нашата планета, оваа книга од маорскиот психијатар Хинемоа Елдер споделува 52 животни лекции –  по една за секоја недела во годината – кои ќе им помогнат на читателите да прифатат начин на размислување што подобро се усогласува со светот околу нас.

Списокот на задачи и други дебакли од Ејми Џонс (2019)

Во своите мемоари од 2019 година, наречени „толку е раскажувано, колку што било немирно“, авторката Ејми Џонс раскажува епизоди од нејзиниот млад живот – од плачење во канцелариските тоалети до тотално осамување- во насока на отворање дијалог за емоционалните пречки со кои се соочуваат младите ќени во општеството. Ретко четиво кое е исто толку смешно, колку што е трогателно, Списокот на задачи е, според зборовите на Маријан Кис, „совршена порта за дискусија за менталното здравје“.

Совесно момче од Мохсин Заиди (2020)

Иако не е конкретно книга за менталното здравје, потресните мемоари на Мохсин Заиди од 2020 година се борат со голем број теми и прашања поврзани со него. A Dutiful Boy ја раскажува приказната на Мохсин за растењето како геј во муслиманско домаќинство и за тензиите и конфликтите што се појавуваат кога сте и од каде доаѓате. Прекрасно раскажан и на крајот спасителен, A Dutiful Boy сјае светло напред за секој што се бори да открие кој е тој што сака да биде.

Што е навистина менталната болест – а што не е од Луси Фоулкс (2021)

Како што се зголемува дискусијата за менталното здравје, така, тврди психологот Луси Фулкс, мора да се грижиме за јазикот што го користиме околу него. Во нејзината чувствителна книга, Фулкс се бори со наводната „криза на менталното здравје“ со која се соочуваме во моментов и одговара на прашањата дали новата генерација е поподложна на нарушувања на менталното здравје или дали самиот поим за ментална здравствена криза создава работите да се полоши. За секој што бара нијанса за разликата помеѓу „нормалното“ страдање и вистинската болест, Losing Our Minds е совршено место за почеток.

Решението за доверба: Седум чекори до доверба од Клои Братриџ (2021)

Во The Confidence Solution, ценетиот клинички хипнотерапевт и експерт за анксиозност Клои Братриџ ја оспорува идејата дека самодовербата е нешто со кое се раѓаш; Довербата, вели таа, може да се изгради, а овде им покажува на читателите како. Користејќи го своето искуство со клиенти кои страдаат од ниска самодоверба и анксиозност, Братриџ покажува како да се подобри самодовербата со соочување со однесувања како што се пријатни за луѓето и воспоставување нови навики, од позитивно размислување до поставување лични граници – сите одлични патишта до подобро ментално здравје.

Не е во ред да се чувствуваш тажно (и други лаги) од Скарлет Кертис (2019)

Не е во ред да се чувствувате тажно е втора збирка на лични есеи куриран од авторката Скарлет Кертис, феминистите не носат розово. Во него, таа бара 60 познати фаци од светот на ТВ, музиката, политиката и новинарството да се отворат за нивното ментално здравје. Резултатот е низа приказни кои се исто толку моќни и потресни колку што се  понекогаш смешни, од размислувањата на Емилија Кларк за сликата на телото до песната за депресијата од Сем Смит. Огромната порака што ја дава оваа книга е дека без разлика на вашата ситуација, менталното здравје може да влијае на секого.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Најново

Најнови колумни