Search

Канабисот помага за подобар сон

Канабисот е широко користен како средство за спиење, и рекреативно и меѓу медицинските корисници. Околу 70% од младите лица кои користат канабис велат дека го прават тоа за да им помогнe да спијат. Меѓу луѓето кои користат канабис од медицински причини, како што е ублажување на болката, дури 85% велат дека тоа им го подобрува сонот.

Истражувањето за канабисот како средство за спиење сè уште се развива. Канабисот може да помогне во ублажување на несоницата кога се користи повремено, иако истражувачите не се сигурни дали долгорочната употреба е на крајот корисна или штетна за квалитетот на сонот.

Се чини дека канабисот го подобрува спиењето во одредени случаи. За луѓе со одредени услови
како што се хронична болка, посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) и мултиплекс склероза, канабисот може да им помогне да заспијат побрзо, да се будат помалку во текот на ноќта и да уживаат во поквалитетен сон. Една неодамнешна студија исто така покажа дека канабисот ефикасно ги ублажува симптомите кај луѓето со синдром на немирни нозе (RLS).

Многу луѓе користат канабис за самостојно лекување на несоница, анксиозност и болка. Меѓу овие корисници, ефективноста на канабисот за спиење е поамбивалентна, иако студијата спроведена на лица со несоница покажа дека многу учесници пријавиле ослободување од нивните симптоми при употреба на канабис.

Некои студии открија разлика помеѓу дневните корисници и поретките, недневни корисници за тоа како канабисот влијае на нивниот сон. Оние кои секојдневно користат канабис имаат поголема веројатност да пријават повеќе проблеми со спиењето отколку повремените корисници или луѓето кои воопшто не користат канабис. Повремените корисници пријавуваат помалку проблеми со спиењето и од дневните и од некорисниците.

Се верува дека ефектите на канабиноидите кои го поттикнуваат спиењето се должат на нивните интеракции со канабиноидните рецептори во мозокот. Кога канабиноидите се врзуваат за овие рецептори, тие испраќаат пораки за зголемување на нивото на аденозин што го поттикнува спиењето и го потиснува системот за возбудување на мозокот. Заедно, овие ефекти може да им помогнат на корисниците на канабис да се чувствуваат седатирани или поспани.

Канабисот има неколку различни активни соединенија, вклучувајќи тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD). Додека THC обично делува како седатив, тој може да има стимулирачки ефект за некои луѓе, особено за оние кои се нови за користење канабис или во повисоки дози. Во овие случаи, користењето канабис пред спиење може да резултира со подолго заспивање. Се чини дека CBD промовира будност при пониски дози и поспаност при повисоки дози.

И CBD и THC исто така може да имаат придобивки за хронични состојби кои го попречуваат спиењето. Сепак, ефектите на двете соединенија заедно може да зависат од дозата и времето.

На пример, синтетичките форми на THC покажаа потенцијал за лекување на опструктивна ноќна апнеја, намалување на кошмарите поврзани со ПТСН и подобрување на спиењето кај луѓето кои живеат со хронична болка. CBD, од друга страна, може да ги намали симптомите на нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето и прекумерната дневна поспаност.

Кога користите канабис како средство за спиење, ефектите што ги чувствувате може да зависат од видот на канабисот што го користите. Канабисот има повисоки концентрации на THC, примарна психоактивна компонента. Растенијата од коноп имаат повисоки нивоа на CBD.

Дали канабисот влијае на квалитетот на сонот?
Покрај тоа што ви помага да заспиете побрзо, канабисот може да го промени вашето време поминато во различни фази на спиење. Се чини дека краткорочната употреба на канабис го зголемува времето што го поминувате во сон без брзо движење на очите (NREM), фази кои ви помагаат да се разбудите освежени. Сепак, THC го намалува времето што го поминувате во сон за брзо движење на очите (REM), делот од спиењето каде што сонувате. Сонот е битен за обработка на емоции и зацврстување на нови спомени.

Намалувањето на РЕМ спиењето може да има одредени придобивки за луѓето со ПТСН, бидејќи кошмарите се чест и вознемирувачки симптом. Една студија на жени со ПТСН покажа дека оние со потешки симптоми на ПТСН и лош сон имаат поголема веројатност да користат канабис за да им помогне да се справат со кошмарите. Едно истражување покажа дека синтетичките форми на канабис значително ги намалуваат кошмарите или целосно ги прекинуваат кај луѓето со ПТСН. Некои учесници во оваа студија, исто така, изјавија дека доживеале подобар севкупен квалитет на спиење и помалку дневни ретроспективи.

Како се разликува канабисот од другите природни помагала за спиење?
Бидејќи канабисот се смета за контролирана супстанција, постојат ограничени истражувања за безбедноста и ефикасноста на помагалата за спиење од канабис во споредба со другите помагала за спиење. Само неколку синтетички лекови направени да го имитираат THC, како и еден природно добиен CBD производ, се одобрени од FDA. Овие се пропишани за гадење и други состојби, но не и за спиење.

Како и со другите природни помагала за спиење, можно е некои луѓе да се свртат кон медицински канабис во обид да избегнат помоќни лекови, како што се опиоидите. Иако тие можат да бидат многу ефикасни на краток рок, многу лекови за спиење на рецепт и без рецепт се поврзани со ризик од злоупотреба, градење толеранција или зависност.
Некои природни помагала за спиење, како орален мелатонин, се чини дека ја намалуваат несоницата без силни несакани ефекти, додека на другите хомеопатски опции, како валеријаната, сè уште им треба повеќе истражување.

Кој тип на канабис е најдобар за спиење?
Постојат различни видови на канабис, од кои секој има различни ефекти. Најчестите соеви се индика и сатива:

Се смета дека Индиката е повеќе смирувачка и може да помогне во создавањето чувство на релаксација и поспаност. Се чини дека луѓето претпочитаат индика за управување со болка, релаксација и спиење.
Сатива се смета за постимулативна, а кај некои може да предизвика чувство на еуфорија. Луѓето имаат тенденција да користат сатива за да добијат енергетски поттик.
Повеќето од разликите што се припишуваат на соевите Сатива наспроти Индика се засноваат на субјективните искуства на корисниците на канабис. Некои истражувачи тврдат дека разликата помеѓу видовите индика и сатива е помалку релевантен од разновидноста во содржината на THC и другите состојки во кој било конкретен производ. Хибридните соеви со мешавина од индика и сатива може да произведат различни ефекти врз основа на специфичната шминка на канабиноиди и други состојки.

Ризици и несакани ефекти од употребата на канабис за спиење
Ако се користи на краткорочна основа, канабисот може да ви помогне да заспиете побрзо. Здравствените експерти генерално не препорачуваат долгорочна употреба на помагала за спиење, вклучително и канабис, поради нивниот потенцијал негативно да влијаат на квалитетот на вашиот сон и да предизвикаат други несакани ефекти.

Студиите сугерираат дека тешката употреба на канабис, особено на долготрајна основа, може да има последици за спиењето, вклучувајќи:

-Помалку сон во целина
-Помалку време поминато во длабок сон
-Подолго време за заспивање
-Чести будења

Долготрајната употреба на канабис, исто така, може да има несакани ефекти поврзани со здравјето. Студиите открија дека супстанцијата може да го намали обемот на сивата материја во вашиот мозок и кога се пуши, го зголемува ризикот од хроничен бронхитис. Повлекувањето на канабисот исто така може да предизвика несакани ефекти поврзани со спиењето, како што се чудни соништа, тешкотии при заспивање и помалку време поминато во длабок сон. Здравствените експерти, исто така, препорачуваат луѓето да избегнуваат употреба на канабис додека се бремени или дојат.

Совети кога користите канабис за спиење
Ако планирате да пробате канабис како средство за спиење, вашиот лекар може да го обезбеди најдоброто водство врз основа на вашите потреби и медицинска историја. Сепак, помага да се има разбирање за различните достапни опции.

Која форма на канабис да се користи за спиење
Канабисот може да се пуши, испарува, јаде или се става под јазикот како сублингвална тинктура. Секоја форма има недостатоци и биорасположивост, или колку од активниот THC може да очекувате да влезе во вашиот крвоток. Оние кои се загрижени за ефектите на чадот врз белите дробови можеби претпочитаат да избегнуваат да го пушат.

Вдишениот канабис има тенденција да има висока биорасположивост, бидејќи THC директно влегува во вашиот систем. Спротивно на тоа, јадењата губат значителна количина на THC преку дигестивниот процес. Пушениот канабис може да има стапки на биорасположивост до 56%, во споредба со 4% до 20% за орално внесен канабис.

Кога да земете канабис за спиење
При изборот на вид на канабис, вреди да се напомене дека на различни форми исто така им е потребно повеќе или помалку време за да создадат ефекти. Кога пушите канабис, генерално може да ги почувствувате ефектите речиси веднаш, додека на јадењата со ТХЦ може да им треба подолго време за да дадат ефект бидејќи прво мора да се пробијат низ вашиот дигестивен систем.

Ефектите на пушениот канабис се многу променливи во зависност од личноста, должината на вдишувањето, бројот на пати колку сте вдишале и слично. Општо кажано, нивоата на THC достигнуваат врв по околу 10 минути.

Какви ефекти може да забележите
Бидејќи канабисот доаѓа во различни видови и влијае на секого различно, можеби ќе треба да експериментирате пред да го најдете форматот, дозата и времето што ви одговараат. ТХЦ е психоактивен лек кој има тенденција да има и други ефекти освен што го поттикнува спиењето. Може да се чувствувате поспано, опуштено, еуфорично или енергично.

Кога користат канабиноиди, некои корисници може да доживеат и вртоглавица, гадење, замор, сува уста, повраќање, конфузија, губење на рамнотежа или халуцинации. Може да доживеете и анксиозност, напади на паника или параноја.

Канабисот не се препорачува за мали деца и адолесценти, бидејќи употребата на канабисе поврзана со несакани промени во мозокот кој е се уште во развој.

Одлучување дали канабисот е вистинскиот лек за вас
Дали да се користи или не канабис за спиење е многу лична одлука. Се чини дека синтетичките форми на канабис ги ублажуваат кошмарите и несоницата, но некои истражувачи предупредуваат за ограничувањата на овие студии и потенцијалните ризици од употребата на канабис додека дозирањето не биде постандардизирано.

Многу луѓе користат канабис за успешно справување со болката и несоницата. Сепак, некои луѓе сметаат дека тоа ги прави да се чувствуваат повеќе параноични или вознемирени. Ако не ви се допаѓа чувството да сте „high“, сој со поголема количина на CBD може да биде подобра опција за вас.

Друго прашање е дали канабисот е легален таму каде што живеете. Ако не, разговарајте со вашиот лекар за други начини за подобрување на вашиот сон, како што се аптекарските лекови или алтернативни средства за спиење, како валеријаната.

Извор:„sleepfoundation.org“.

Најново

Последни колумни