Search

Каква е симболиката на денот од неделата во кој сте родени

Дали вашето бебе е родено за време на викендот или го виде светот на почетокот на неделата? Нашиот народ верува дека денот на нивното раѓање зависи од тоа какви квалитети ќе имаат и каков ќе биде нивниот животен пат! Толку често слушаме како нашите баби зборуваат за „црн петок“, „луда среда“, „среќна недела“…

Бидејќи некои денови биле прогласени за „добри“ или „лоши“, одредени карактеристики им се припишувале на луѓето родени во тие денови. Се верувало и дека се благословуваат децата кои се родени на верски празници, како Бадник, Божиќ или Водици… Имајте на ум дека ова е суеверие кое нема научна поткрепа, но доколку сакате да се забавувате, прочитај го овој текст.

Понеделник
Понеделник е првиот ден во неделата и се смета и за најсреќниот. Се верува дека детето родено во понеделник ќе има долг и успешен живот. Како што започнува новата недела, овој ден е идеален за започнување на секаков вид бизнис. Христијаните веруваат дека Бог го започнал создавањето на светот во понеделник, па затоа е добро човекот да започне некој значаен потфат на тој ден.

Вторник
Вториот ден од неделата се смета за најнесреќен, па се верува дека на родените на тој ден нема да им биде лесен живот. Во вторник, традицијата смета дека дури и „волците си го чуваат крзното“. На овој ден не треба да започнувате никаква работа, бидејќи е несреќен, па работата ќе тргне наопаку и нема да заврши добро.

Една народна поговорка вели: „Ме спаси мајка ми од се, освен од низата деветти вторник“. Ова само покажува колку е негативен вторник во верувањето на народот. Тоа го поткрепуваат и „посебните“ вторници запишани во националниот календар – Деветти вторник, страствен вторник, црн вторник…

Среда
Среда има посебно повеќекратно значење. На овој ден, можете да започнете со работа и да одите на патување. Се верува дека бебињата родени на овој ден ќе бидат напредни и здрави. Бабите велат дека детето што ќе прооди во среда ќе биде среќно и богато.

Четврток
Се вели дека четврток е среќен ден. Постои популарна изрека: „Сите денови се добри, а четврток е најдобар“. Многу е добро, вели верувањето, детето да се роди на таков среќен ден, бидејќи така ќе биде среќно и успешно во животот.

Како и во претхристијанската ера, четвртокот се славел како ден на плодноста, така и денес се верува дека работата на полињата, како и бракот, треба да се случува во четврток.

Петок
Според народното верување, петок е еден од несреќните денови. Се вели: „Во петок секој бизнис има лош почеток“. Покрај ова, во некои делови на регионот се смета дека овој ден е „нечист“ и погоден за контакт со „демонски сили“. Затоа се вели, кога некој лошо поминува во животот, му дошол „црниот петок“.

На овој ден на многумина не им е дозволено да патуваат затоа што се плашат од несреќа. А дете родено во петок, веруваат кај нас, нема да има среќа во животот.

Сабота
Според старата традиција, сабота е ден посветен на починатите. Се верува дека на овој ден човек треба да внимава да не му се случи зло.

Верувањето вели дека детето родено во сабота ќе биде необично, но токму поради тоа ќе биде имуно и на „злобните суштества“. Се вели дека родените на овој ден имаат способност да го научат неизговорениот јазик и на тој начин да разговараат со животните. Ќе бидат имагинативни и интересни луѓе на кои ќе им се појават секакви „демони“. Се верува дека дете родено во сабота е способно да го види она што другите не можат.

Надела
Недела е ден за одмор. Според христијанското верување, Бог го создал светот шест дена, а потоа на седмиот – недела, седнал да се одмори и да ужива во плодовите на својот труд. Поради ова, меѓу народот има многу верувања поврзани со овој ден, кои се однесуваат на одмор и поминување време со семејството.

Старите ја замислувале неделата како женско суштество – Света Недела. Човекот роден во недела ќе биде исклучително среќен, се верува, и ќе живее „џентлменски“, т.е. ќе одмара често и многу (секој ден ќе му биде како недела). За среќен човек се вели: „Мајката го родила во бела недела“.

Извор: prva.rs

Најново

Последни колумни