Search

Хомофобијата стана казнива со затвор во Бразил

Фото: MAURO PIMENTEL / AFP

Врховниот суд на Бразил пресуди дека хомофобичните навреди сега се казнуваат со затвор, во одлука што ја поздравија активистите за права во земја со неконтролирано насилство врз ЛГБТИ+ заедницата.

Пресудата беше донесена до девет гласови за и еден против и го става хомофобниот говор на омраза на исто правно ниво како расистичкиот говор на омраза, кој веќе беше казнив со затвор во Бразил.

Судијата Едсон Фачин, главниот судија во случајот, рече во неговата пресуда дека е „уставен императив“ да им се даде на ЛГБТИ+ граѓаните еднаква заштита пред законот.

Судот во 2019 година пресуди дека хомофобијата е кривично дело, исто како и расизмот.

Но, претходната одлука се однесуваше на навредите против ЛГБТИ+ заедницата како целина, а не за нападите врз одредени поединци. Говорот на омраза во Бразил се казнува со затворски казни од две до пет години.

„Победа против ЛГБТ-фобијата“, објави трансродовата пратеничка Ерика Хилтон на социјалните мрежи, славејќи ја пресудата.

Групите за права регистрираа 228 убиства на ЛГБТИ+ лица во Бразил минатата година.

Земјата со 203 милиони жители е најсмртоносната во светот за транс лицата, според групата за права Transgender Europe, со 1.741 убиени од 2008 до 2022 година.

Извор: AFP

Најново

Последни колумни