Леќата е вистинска протеинска бомба, богата со влакна, железо и минерали, а во комбинација со димена сланина и слаткиот вкус на бататот, се претвора во густа, ароматична чорба којашто е идеална за студени денови.
Состојки:
- малку масло
- димена сланина (ситно исечкана)
- 1 главица кромид (ситно исечкана)
- 1 црвена пиперка (исечкана)
- 1 л пилешки или зеленчуков бујон
- 1 батат (излупен и исечкан на коцки)
- 2 чешниња лук (ситно исечкани)
- 1 чаша црвена леќа
- 1 гранче тимјан
- 1 ловоров лист
- сол и свежо мелен црн пипер по вкус
Подготовка:
- Во големо тенџере загрејте малку масло, додајте ја сланината, кромидот и пиперката и динстајте на тивок оган околу 5 минути – додека зеленчукот не омекне.
- Во меѓувреме, загрејте го бујонот.
- Додајте го бататот, лукот и леќата во тенџерето и промешајте кратко, па потоа прелијте со топлиот бујон.
- Додајте го тимјанот и ловоровиот лист, зачинете со сол и пипер и оставете чорбата да зоврие. Потоа намалете го огнот, поклопете и варете 15–20 минути, додека леќата и бататот не омекнат.
- Отстранете го тимјанот и ловоровиот лист. По желба, можете да ја изблендирате чорбата за да добиете кремаста текстура, или да ја оставите во густо, вариво-издание.
Послужете ја топла, со парче леб или препечена лепчиња — едноставно, хранливо и совршено за брз домашен оброк.
Извор: Index.hr
