Search

Денга вирусот, кој го пренсуваат комарците, го вклучи алармот во Европа и во светот

Зголемувањето на температурите, зголемената влажност и промената на врнежи создаваат поволни услови за размножување на комарци кои носат денга.

Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека ваквата состојба е голем предизвик за јавното здравје и дека постои зголемен ризик од пренесување, зголемување на бројот на заболени, па дури и смрт.

„Климатските промени веќе влијаат на дистрибуцијата и сезонството на векторските комарци и климатските услови поволни за пренос на вируси. СЗО идентификуваше 30 земји, главно долж брегот на Медитеранот, но се протегаат сè до Кавказ и пошироко, кои потенцијално би можеле да имаат и преносители на комарци и температурни услови погодни за вирусот. „Во овие области е воспоставен зголемен надзор на денга, особено за време на сезоната на комарци во летните месеци“, наведуваат тие.

Денга треската ја пренесува азискиот тигрест комарец (Aedes albopictus), кој е откриен во 13 европски земји до 2023 година: Италија, Франција, Шпанија, Малта, Монако, Сан Марино, Гибралтар, Лихтенштајн, Швајцарија, Германија, Австрија, Грција и Португалија.

СЗО, со партнери како што е Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), моментално спроведува анализа и надзор во земјите во регионот каде што може да се појават домородни случаи.

Фото: pexels

Најново

Последни колумни