Search

420

Во текот на изминатите две децении, 24 држави плус округот Колумбија и Гуам ја легализираа марихуаната за рекреативна употреба. Тоа значи дека пушачите на марихуана можат да пушат поотворено од кога било досега. Сепак, малкумина всушност знаат како е избран бројот и датумот 4.20.

Некои велат дека „420“ е шифра меѓу полицајците за „пушење марихуана во тек“. Некоја белешка 4/20 е и роденден на Адолф Хитлер. А некои одат дотаму што ја цитираат песната на Боб Дилан „Rainy Day Women #12 & 35“, бидејќи 12 помножено со 35 е еднакво на 420.

Но, отворено кажано, тие гласини од историјата зад тоа како 20 и 4/20 април се поврзале со марихуаната се лажни.

Најверодостојната приказна го следи 4/20 до округот Марин, Калифорнија. Во 1971 година, пет ученици во средното училиште Сан Рафаел ќе се сретнат во 16:20 часот. покрај статуата на хемичарот Луј Пастер во кампусот да учествуваат во нивниот ритуал. Тие го избрале тоа точно време бидејќи воннаставните активности обично завршуваа дотогаш. Оваа група – Стив Капер, Дејв Редикс, Џефри Ноел, Лери Шварц и Марк Гравич – станаа познати како „Валдос“ бидејќи се сретнале на ѕид(„wall“ на англиски). Си рекле „420“ како шифра за марихуана.

Како што рече Редикс за „TIME“ во 2017 година, „Се уморивме од фудбалската сцена секоја петок навечер со сите дибеци. Ние бевме момците што седевме под трибините и пушевме тревичка, прашувајќи се што бараме таму“.

Забавата продолжувала и долго по 16:20 часот. Групата меѓусебно се предизвикувала да пронајдат интересни занимации за дур се под влијание, нарекувајќи ги нивните авантури „сафари“.

Подоцна, братот на Редикс му помогнал да работи со басистот на „Grateful Dead“, Фил Леш, како патник, па се вели дека бендот помогнал да се популаризира терминот „420“. На 28 декември 1990 година, група „Deadheads“ во Оукленд делела флаери кои ги повикувале луѓето да пушат „420“ на 20 април во 16:20 часот. Еден од нив заврши кај Стив Блум, поранешен известувач за списанието „Хај Тајмс“, авторитет за културата на канабисот. Списанието го отпечати флаерот во 1991 година и продолжи да го повикува бројот. Наскоро, во светот стана познат како код за марихуана. Во 1998 година, се поврза приказната дека „Валдос“ биле „пронаоѓачи“ на 420.

„Тие сакаа луѓето ширум светот да се собираат на еден ден секоја година и колективно да пушат џокакви во исто време“, напиша тој во 2015 година.

Извор: „Time.com“.

Најново

Последни колумни