Животните навики го диктираат здравјето

Среќата одамна престана да биде едноставен концепт. Во модерното време, каде во животот на многумина доминира стресот, а бројот на хронични болести меѓу сите возрасти се зголемува, среќата станува животен идеал, но и предмет на многу истражувања и научни студии.

Науката за среќата се занимава со самото чувство на среќа, но и со препораки како да се стигне го повисоко ниво на дневна основа. Подолу ви пренесуваме едноставни и научно потврдени препораки за тоа како да создадете посреќен и поздрав живот, секој ден:

Наведете 3 работи за кои се чувствувате благодарни секој ден
Запишувањето на три позитивни работи за вашиот ден може да има значително влијание врз преквалификацијата на вашиот мозок за да се чувствувате поблагодарни и, како резултат на тоа, да се чувствувате посреќни. Спојувањето на оваа практика со друга навика, како што е четкањето на забите, може да ја подобри вашата свест и да го олесни запомнувањето на вашата дневна рутина.

Да станете посвесни за работите за кои се чувствувате благодарни – дури и мали нешта како утринската шолја кафе или повик од пријател – е одличен начин да си помогнете да се фокусирате на позитивните работи во вашиот живот, наместо на работите што можеби ги гледате како потрошувачи на енергијата.

Поминувајте време во природа и „ресетирајте се“
Како што секој уред ќе работи подобро откако ќе го ресетирате, така е и со човечкото тело. Се препорачува секој ден одредено време да се оддалечувате од мобилните телефони, социјалните мрежи и технологијата, што е особено важно за оние кои се чувствуваат уморни и под стрес од прекумерната работа на компјутер или мобилен телефон. Ако го направите ова „исклучување“ со одење во природа, сте направиле уште подобро!

Поминувањето време во природа е важно за зајакнување на расположението и намалување на стресот.

На пример, истражувањето спроведено од Aspinall et al. покажа дека луѓето кои шетале помеѓу урбани зелени површини покажале помалку фрустрација, загриженост и возбуда додека биле таму. Затоа излезете надвор без никаква технологија. Можностите се бескрајни. Прошетка во градината. Одење на планинарење. Трчање по ливадата. Кајакарство… Слушајте и впијте, дозволувајќи и на природата и нејзините смирувачки ефекти да ве исчистат и смират.

Грижете се за вашите најблиски
Делата на љубезност нè прават посреќни, а трошењето време во грижата за другите е одличен начин да го зголемите нивото на вашата среќа. На пример, потврдено е дека трошењето време и пари на себе не ги исполнува толку луѓето како фокусирањето на време и пари на други луѓе. Дополнително, оние кои волонтираат повеќе имаат тенденција да искусат поголеми и почести чувства на среќа и исполнетост од оние кои не го прават тоа.

Чистиот алтруизам – чин што сакате да го направите сами, без да се чувствувате обврзани да го сторите тоа – има долготрајни ефекти врз нивото на среќа. Одете до продавница за да набавите намирници за постар сосед. Ако ја сакате природата, засадете неколку дрвја. Испратете книга на пријател. Изнесете го ѓубрето на соседите. Испратете порака за поддршка на личноста на која и е потребна во моментов. Времето потрошено за помагање на другите е секогаш добро потрошено време.

Извор: ruskidoktor.rs

Најново

Последни колумни