Search

СВЕТСКИОТ ДЕН НА УМЕТНОСТА ја прославува различноста и улогата што таа ја игра во животот на луѓето и културата

Во чест и одбележување на роденденот на најголемиот уметник на сите времиња, италијанскиот полимат Леонардо да Винчи, Генералната конференција на УНЕСКО во 2012 година го прогласи 15 април за Светски ден на уметноста. Тоа е прослава за поттикнување на развојот, дистрибуцијата и уживањето во уметноста на овој ден секоја година. Датумот на 15 април беше избран затоа што беше роденден на Леонардо да Винчи и тој е познат како еден од најпознатите уметници во историјата. Леонардо да Винчи стана симбол на мирот, слободата на говорот, толеранцијата и братството. „Последната вечера“ на Винчи и „Мона Лиза“ се едни од најпопуларните и највлијателните слики во светот.

Низ целиот свет, луѓето имаат свои дефиниции за она што го сметаат за уметност. Различни култури имаат различни вкусови и стилови. Овој празник се користи како можност за промовирање на развојот на уметноста. Ги охрабрува луѓето да одвојат време за да ги забележат убавите работи околу нив. Со нашите зафатени распореди, луѓето немаат секогаш време да одат во уметнички галерии. Годишниот потсетник за убавината им помага на луѓето да се релаксираат и едноставно да уживаат во доживувањето на светот. Споделува знаење, предизвикува љубопитност и води до многу интересни разговори.

ИСТОРИЈА НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА УМЕТНОСТА

Светскиот ден на уметноста е прогласен на 15 април на Генералното собрание на Меѓународната асоцијација за уметност. Првата прослава беше во 2012 година. Датумот беше избран за да му се оддаде чест на роденденот на славниот Леонардо да Винчи. Да Винчи претставува толеранција, светски мир, слобода на изразување и мултикултурализам. Првиот светски ден на уметноста беше поддржан од сите национални комитети на Меѓународната асоцијација за уметност (I.A.A.). Имаше 150 уметници од земји од целиот свет за да се обезбеди вклучување. Имаше конференции и посебни музејски часови. Беа одржани уметнички изложби на отворено за прикажување слики, графики, скулптури, видеа и многу повеќе.

Уметноста доаѓа во различни форми и категории. Уметноста може да биде архитектура, музика, сликарство, скулптура, танц или литература. И киното се смета за уметност. Тоа е начин луѓето да се изразат преку креативност. Вистинската уметност е едноставно израз на емоции. Тоа го претставува погледот на уметникот за светот и како тие се чувствуваат за него. Уметноста соопштува колку можеме да бидеме слични и колку различни. Луѓето ги добиваат своите значења на уметноста кога ја доживуваат. Нивните перцепции обично се засноваат на нивните лични искуства во животот.

Времеплов за Светскиот ден на уметноста

1503-1506 година

Мона Лиза е насликана

Леонардо да Винчи живее во Фиренца, Италија, каде што ја создава оваа позната слика која сега виси во музејот Лувр во Париз.

1624-1625 година

Рембрант ја создава својата прва слика

Познатиот портрет сликар ги завршува своите први слики додека е сè уште тинејџер.

 1886 година

Сеурa ја завршува својата важна работа

Основачот на поинтилизмот, францускиот уметник Жорж Сеура го завршува своето нео-импресионистичко дело, Неделно попладне на островот Ла Гранде Жат.

 1997 година

Бенкси започнува уметност со графити во Англија

Мистериозниот уметник познат како Бенкси ги започнува своите анонимни графити уметнички дела почнувајќи од Бристол.

 2012 година

Се слави инаугуративниот Светски ден на уметноста

Меѓународната асоцијација на уметноста го воспоставува Светскиот ден на уметноста за да ја прослави различноста и улогата што уметноста ја игра во животот на луѓето и културата.

Светскиот ден на уметноста е одличен потсетник да им помогне на луѓето да ја забележат убавината околу нив. Ги потсетува луѓето да се изразат целосно. Сите сме полни со емоции и треба да ни се дозволи да ги покажеме без страв. Целта е да се олесни одржливиот развој на уметноста. Со доволно поддршка, уметниците можат да продолжат да ја прикажуваат убавината.

АКТИВНОСТИ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА УМЕТНОСТА

  1. Создадете уметност
  2. Можете да стапите во контакт со вашата креативна страна. Можете да пишувате, цртате, сликате или фотографирате.
  3. Посетете уметнички музеј

Има многу уметнички музеи и галерии кои можете да ги посетите. Тие носат многу убави уметнички дела кои можете да ги купите или едноставно да уживате во гледањето.

  • Гледајте одличен филм

Филмовите се сметаат за форма на уметност. Уживајте во класичен филм кој раскажува одлична приказна.

ПЕТ ФАСЦИНАНТНИ ФАКТИ ЗА УМЕТНОСТА

Уметноста доаѓа од имагинацијата

Луѓето ги користат своите креативни вештини и имагинација за да создадат нешто што другите можат да го видат

Уметноста е поле за кариера

Уметноста има професионални апликации како моден дизајн, дизајн на накит, архитектура и занаети од дрво.

Уметноста може да биде претстава

Изведбените уметности вклучуваат музика, танц и театар.

Уметноста му помага на умот       

Уметноста ја подобрува координацијата рака-око, го зајакнува фокусот и учи за решавање проблеми.

Уметноста е емотивна

Уметноста може да им помогне на луѓето да изразат сложени чувства и емоции.

ЗОШТО ГО САКАМЕ СВЕТСКИОТ ДЕН НА УМЕТНОСТА

Уметноста е универзална

Уметноста може да ја разберат луѓето ширум светот. Нема јазични или гранични бариери.

Уметноста е добра за здравјето

Познато е дека уметноста помага да се зголеми мотивацијата, да се изгради самодоверба и да се подобри сеопфатното здравје.

Уметноста го отвора умот

Уметноста им помага на луѓето да го видат светот од поинаква гледна точка. Тоа им помага да добијат нова перспектива.

Најново

Последни колумни