Комарците се дел од семејството на муви и најчесто се хранат со нектар. Сепак, на женките кои се подготвуваат за производство на јајца им треба оброк со дополнителен протеин: крв.
Во најдобар случај, ако ве каснат, ќе имате само црвена испакнатина што ве чеша. Но, каснувањата од комарци често стануваат смртоносни, благодарение на паразитите и вирусите што ги носат инсектите. Една од најопасните болести е маларијата.
Истражувачите сакаа да ги споредат преференциите на мирисот на комарците кај различни луѓе, да ја набљудуваат способноста на инсектите да ги следат мирисите на растојание од 66 стапки (20 метри) и да ги проучат во текот на нивните најактивни часови, помеѓу 22 часот и 2 часот по полноќ.
Истражувачите го открија она што многу излетници би го потврдиле: некои луѓе привлекуваат повеќе комарци од другите. Уште повеќе, хемиските анализи на воздухот од шаторот открија супстанции што предизвикуваат мирис зад привлечноста на комарците или недостаток од нив.
![](https://trn.mk/wp-content/uploads/2023/05/20180822123528.jpg)
Комарците најмногу ги привлекувале карбоксилните киселини во воздухот, вклучително и маслената киселина, соединение присутно во „смрдливите“ сирења како што е Лимбургер. Овие карбоксилни киселини се произведени од бактерии на човечката кожа и обично не се откриваат.
Додека карбоксилните киселини ги привлекувале комарците, се чини дека инсектите ги одбива друга хемикалија наречена еукалиптол, која е присутна во растенијата. Истражувачите се сомневаа дека еден примерок со висока концентрација на еукалиптол може да биде поврзан со човечка исхрана.
Извор: n1info.hr