Науката потврди зошто некои луѓе се на менито на комарците

Комарците се дел од семејството на муви и најчесто се хранат со нектар. Сепак, на женките кои се подготвуваат за производство на јајца им треба оброк со дополнителен протеин: крв.

Во најдобар случај, ако ве каснат, ќе имате само црвена испакнатина што ве чеша. Но, каснувањата од комарци често стануваат смртоносни, благодарение на паразитите и вирусите што ги носат инсектите. Една од најопасните болести е маларијата.

Истражувачите сакаа да ги споредат преференциите на мирисот на комарците кај различни луѓе, да ја набљудуваат способноста на инсектите да ги следат мирисите на растојание од 66 стапки (20 метри) и да ги проучат во текот на нивните најактивни часови, помеѓу 22 часот и 2 часот по полноќ.

Истражувачите го открија она што многу излетници би го потврдиле: некои луѓе привлекуваат повеќе комарци од другите. Уште повеќе, хемиските анализи на воздухот од шаторот открија супстанции што предизвикуваат мирис зад привлечноста на комарците или недостаток од нив.

Комарците најмногу ги привлекувале карбоксилните киселини во воздухот, вклучително и маслената киселина, соединение присутно во „смрдливите“ сирења како што е Лимбургер. Овие карбоксилни киселини се произведени од бактерии на човечката кожа и обично не се откриваат.

Додека карбоксилните киселини ги привлекувале комарците, се чини дека инсектите ги одбива друга хемикалија наречена еукалиптол, која е присутна во растенијата. Истражувачите се сомневаа дека еден примерок со висока концентрација на еукалиптол може да биде поврзан со човечка исхрана.

Извор: n1info.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Најново

Најнови колумни