Search

Може ли вештачкиот бубрег конечно да ги ослободи пациентите од дијализа?

Научниците од Универзитетот во Калифорнија во Сан Франциско развија уред за биореактор кој користи човечки бубрежни клетки култивирани во лабораторија и имитира некои од клучните функции на бубрегот.

Уредот, според научниците, може еден ден да ги ослободи луѓето од потребата од дијализа или да земаат тешки лекови за да го потиснат нивниот имунолошки систем по трансплантацијата. Научниците рекоа дека уредот е успешно тестиран на свињи една недела без очигледни несакани ефекти или проблеми.

Според изјавата на веб-страницата на универзитетот, уредот може да работи тивко во заднина, како пејсмејкер, и не го активира имунолошкиот систем на примачот да оди во напад. Научниците планираат да го наполнат биореакторот со различни бубрежни клетки кои вршат витални функции како балансирање на течностите во телото и ослободување на хормони за регулирање на крвниот притисок – потоа да го спојат со уред кој го филтрира отпадот од крвта.

„Целта е да се произведе уред во човечка скала за подобрување на дијализата, што ги одржува луѓето во живот по откажувањето на бубрезите, но е лоша замена за вистински работен орган. На повеќе од 500.000 луѓе во САД им е потребна дијализа неколку пати неделно. Многумина бараат трансплантација на бубрег, но нема доволно донатори, а само околу 20.000 луѓе ги добиваат секоја година. Вештачкиот бубрег што може да се имплантира би бил благодет“, се вели во извештајот.

Научниците го конструирале биореакторот за да се поврзе директно со крвните садови и вените, овозможувајќи минување на хранливи материи и кислород, слично како трансплантираниот бубрег.

„Силиконските мембрани ги чуваат бубрежните клетки во биореакторот безбедни од напад од имуните клетки на примачот.

„Тимот користеше тип на бубрежна клетка наречена проксимална тубулна клетка, која ги регулира водата и солта, како тест случај. Коавторот Х. Дејвид Хјумс, доктор по медицина, од Универзитетот во Мичиген, претходно ги користел овие клетки за да им помогне на пациентите на дијализа во единицата за интензивна нега со спасувачки резултати“, се вели во соопштението.

Извор: universityofcalifornia.edu

Најново

Последни колумни