Млечни производи кои се штетни за здравјето

Многу лекари се согласуваат дека редовната употреба на ферментирани млечни производи, кои содржат бактерии корисни за цревната микрофлора, е основа на здрав начин на живот и правилна исхрана, но не сите млечни производи имаат позитивен ефект.

Диететичарката Дарија Русакова состави листа на ферментирани млечни производи кои се опасни по здравјето.

Јогурти со адитиви

Јогуртите со различни адитиви не се природно „млеко“, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ. Поради неприродните адитиви и големото количество шеќер, што ја нарушува апсорпцијата на калциумот, тие припаѓаат на слатки, а не на млечни производи.

Млечни производи без маснотии

Иако повеќето ги купуваат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се всушност сè само не здрави. Факт е дека во составот на ваквите јогурти се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, кој е калоричен како јаглехидратите. Проблемот е што „млекото“ без маснотии не го заситува организмот, туку, напротив, го поттикнува апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта.

Масна павлака

Павлаката со содржина на маснотии од 25-30% е една од најтешките намирници за варење, ја попречува работата на панкреасот и црниот дроб. Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од оваа храна. За да се избегнат дигестивни проблеми и ризик од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е само да се земе павлака со помала содржина на маснотии, 10-15%.

Извор: Н1

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни