Кралицата на Охридското Езеро: борба за спас на пастрмката

Покрај живописните брегови на Охридското Езеро, во мрестилиштето „Лин“ во албанскиот Поградец, се работи со полна пареа додека тим од професионалци се борат за ослободување на последната серија на новоомрестената пастрмка оваа сезона.

Мрестилиштето е специјализирано за одгледување на „Охридска пастрмка“ – автохтон вид во древното езеро кое со години се бори да одржи здрава популација во услови на уништување на живеалиштата, прекумерен риболов и неконтролирано загадување.

Албанија и Северна Македонија, кои се граничат со Охридското Езеро, потпишаа договор за да се обезбеди опстанок на пастрмката, бидејќи е заблежан голем пораст во туризмот долж бреговите.

Позната како „Коран“ во Албанија и „Охридска пастрмка“ во Северна Македонија, Охридската пастрмка долго време е главен производ во кристално чистите води на езерото.

Не е важно како го викаат Албанците или Македонците“, вели рибарот Артан Мале.

„Сите се согласуваат: оваа риба, на која не и треба ниту пасош, ниту лична карта за да ги премине границите, е позната како кралица на Охридското Езеро, една од најстарите во светот.

„Секоја грешка може да биде фатална“

За да се одржи популацијата, албанските јавни и приватни организации ги зголемија операциите во рибарството за да произведат 1,7 милиони младенчиња само оваа година.

Албанските јавни и приватни организации ги зголемија активностите во рибарството…

Албанските јавни и приватни организации ги зголемија активностите во рибарството за да произведат 1,7 милиони младенчиња само оваа година.

„Морате да се грижите за сè. Треба да ги почитувате распоредот и датумите. Секоја грешка може да биде фатална и може да доведе до смрт на ситната риба“, рече Копи Бици, која работи во мрестилиштето.

Работата околу повторно населување на Охридското Езеро долж неговото албанско крајбрежје е работа која трае цела година. Од 1 декември до почетокот на март во Охридското Езеро е забранет риболов за да се спречи нарушување на циклусот на размножување на пастрмката.

Во овој период, група од околу 60 специјално обучени рибари се овластени да фрлаат мрежи за да помогнат во бербата на јајце клетките на женките и на спермата на мажјаците.

„Измешано со свежа вода, ова ги оплодува јајцата“, рече Мартин Џејче, кој го надгледува Здружението на рибари на Албанија.

На оплодените јајца потоа им се дозволува да се инкубираат, по што следи шрафирањето на ларвите кои потоа внимателно се подигаат до фазата на пржење, кои живеат шест месеци во слатката вода на езерцата на центарот за размножување пред да бидат пуштени назад во езерото.

Циклусот од јајце до новоомрестена пастрмка е деликатно патување со внимателно следење на секој чекор од процесот, вклучувајќи ги нивоата на кислород, внесот на храна и температурата на водата.

Но, сè уште постои ризик од смрт на мрестовите.

Оваа година, за да произведат 1,7 милиони мрестови, фармерите и рибарите фрлија 200 килограми јајца за да произведат само 3.000 килограми риба.

Младенчињата се пуштаат во езерото на шест месеци.

„Нашите бебиња“

За да ја вратат младата риба во езерото, вработените од мрестилиштето храбро ги совладуваат охридските немирни води и често обилните врнежи за ослободување на мрестовите.

„Ова се нашите бебиња и тие треба да бидат во добра физиолошка состојба за да го издржат нивниот нов живот во езерото“, рече Јован Бејл, додека собираше млади риби во езерцето на мрестилиштето и кои подоцна се ставаат во пластични садови полни со вода.

Рибите потоа се транспортираат до работ на езерото, се креваат на чамец и се пуштаат во неговите подлабоки води.

Времето е од суштинско значење за време на патувањето – контејнерите што ги носат новите мрести се полни со млади риби, што значи дека има малку кислород за младенчињата.

„Трка со времето, рибите мора да се ослободат многу брзо. Секое доцнење би било фатално. Ако водата се загрее и им недостасува кислород, тие умираат“, вели Џејс, додавајќи дека студените води во текот на октомври и ноември биле оптимални. да се ослободи мрестот.

Но, секој напор за зачувување на популацијата на пастрмката најверојатно ќе биде залуден доколку не се решат основните прашања што им се закануваат на рибата и на другите 145 ендемични видови на езерото.

Охридската пастрмка не само што е локален деликатес, туку и долго време се зборува дека била…

Охридската пастрмка не само што е локален деликатес, туку долго време се зборува дека и била омилена на покојната кралица Елизабета Втора.

„Ако не сакаме засекогаш да ја изгубиме охридската пастрмка, треба да ги здружиме силите“, вели Блерина Туршина, готвачка во ресторан во Тушемиш на албанската страна на езерото.

Пастрмката останува кулинарски деликатес во областа и привлече туристи од цела југоисточна Европа кои се желни да ја пробаат вкусната риба со црвени дамки, за која долго време се шпекулира дека била омилена на покојната кралица Елизабета Втора.

„Печена на скара или печена со кромид, зачини и јаткасти плодови или со сос од бел лимон, пастрмката е крал на јадењата“, рече Туршина.

И во регион каде што национализмот често е на точка на вриење, се знае дека тепачките за вистинското потекло на рибата се тема на разговор – нешто на кое што Туршина и другите се смеат.

„Тоа не е важно“, рече Туршина. „Охридската пастрмка е важна“.

Извор: https://phys.org/news/2023-11-king-lake-ohrid-balkan-trout.html

Најново

Последни колумни