Search
Филип Цветковиќ, автор на изложбата

Изложбата „Сретењски Устав“ во Охрид е резултат на соработката со Македонија

Изложбата „Сретењски Устав“ ќе биде поставена во Охрид на 8 јули, во организација на почесниот конзул на Република Србија во Република Македонија, г-ин Михајло Филев, со поддршка на Државниот архив на Македонија – одделение Охрид, а во соработка со Педагошкиот музеј на од Белград.

Изложбата подготвена од д-р Александра Миловановиќ и докторант Филип Цветковиќ ќе се отвори на 8 јули со почеток во 19 часот во изложбениот салон „Григор Прличев“ – Центар за култура Охрид.

Таа е резултат на меѓународна соработка меѓу двете земји.

Изложбата се состои од 18 банери на кои се претставени членовите на Сретењскиот Устав усвоен на 15 февруари 1835 година. Авторите на изложбата, Александра Миловановиќ и Филип Цветковиќ, на малку поинаков, едукативен начин сакаат да ги запознаат посетителите со еден од најважните правни документи на Србија од 19 век, кој го манифестираше вистинскиот демократски потенцијал на српскиот народ.

„Изложбата „Сретењски Устав“ зборува за првиот и најважен документ што го усвоил Кнежевството Србија во 1835 година.

Со прикажување на репрезентативна копија од стара копија од оригиналната содржина на уставот која е пренесена во поголеми формати и изложена во изложбениот простор, на сите посетители им дава можност да дознаат повеќе за содржината на самиот документ.

На изложбата ќе бидат изложени осумнаесетте поглавја од уставот што ги содржеше. Изложбата и нејзината содржина се наменети за сите старосни структури, сите посетители се добредојдени да го посетат изложениот материјал“, изјави Филип Цветковиќ, еден од авторите на изложбата.

Трн: Дали оваа изложба е во боја или во црно-бела техника?

Филип: Визуелниот изглед и делата се испечатени во боја, со цел подобро да се прикаже периодот.

Трн: Дали меѓународната соработка значи и дека историскиот архив на Охрид ќе биде изложувач кај вас?

Филип: Секогаш е задоволство да се соработува со луѓе кои ве почитуваат и сакаат. Ова е прва соработка, да се надеваме дека ќе има уште, тоа е единствениот начин да ја зачуваме нашата историја, традиција и култура, нашите корени се еден и треба да ги почитуваме. Слободно можам да кажам дека вратата е секогаш отворена и дека секогаш се добредојдени.

Трн: Каде беше претходно одржана оваа изложба?

Филип: Во Педагошкиот музеј во Белград, на 14 февруари 2023 година, премиерно беше прикажана изложбата „Сретењски устав“. година, потоа беше прикажан во Косово и Метохија во галеријата на Културниот центар во Грачаница, потоа Будимпешта во Заводот Сава Текелија и во Република Српска во Братунац.

Трн: Која е целта на изложбата?

Филип: Целта и изборот на оваа содржина е едукација, подигање на свеста за зачувување на историјата и историските списи, како и доближување до младите генерации. Ова е начин да се претстават историските факти во покреативна форма.

Трн: Дали освен вас учествуваат и други фотографи?

Филип: Организатори на изложбата се д-р Александра Миловановиќ и јас, Филип Цветковиќ. Идејата за реализација на оваа изложба се однесуваше на одбележувањето на денот на државноста на Република Србија, како и на големиот православен празник Средба на Богородица. Изложбата има едукативен карактер и е прилагодена на сите старосни структури, што на некој начин беше целта.

Влијателниот уметник оваа година втор пат ќе го посети градот Охрид. На почетокот на месец јуни беше автор на изложбата која беше поставена во Касарна Хаб во Охрид на тема Пчелна уметност.

Најново

Последни колумни