Инстаграм конечно објасни како работи опцијата „Suggested for you“

Корисниците со години се прашуваат дали алгоритмот им ги прикажува профилите на луѓето што тајно ги пребаруваат и следат.

Главната дилема за тоа дали опцијата „Предложено за вас“ (Suggested for you) на Инстаграм ги открива луѓето што тајно го прегледуваат вашиот профил доби официјално објаснување од платформата. Мета детално ги појасни механизмите што стојат зад овој систем, демантирајќи ги најчестите митови кои кружат меѓу корисниците.

Системот за препораки на Инстаграм не се базира на тоа кој го посетува вашиот профил. Наместо тоа, алгоритмот користи софистицирана мрежа од податоци за да ги предвиди вашите интереси и да ви понуди содржини од профили што сè уште не ги следите.

Основниот мотор на овие препораки се вашите сопствени активности на платформата. Системот го следи секој лајк, зачувана објава, коментар или споделен видео-клип. Дополнително, алгоритмот ја анализира поставеноста на вашите контакти и интеракцијата со профили со кои имате заеднички пријатели или слични интереси.

Еден од најраширените митови на социјалните мрежи е дека луѓето кои се појавуваат на врвот на листата „Suggested for you“ се всушност вашите тајни следачи. Од Инстаграм јасно истакнуваат дека посетата на нечиј профил не е сигнал што се користи за генерирање на овие предлози.

Ако некој профил постојано ви се појавува како предлог, причината најчесто е поврзаноста преку трети лица или заеднички мрежи, а не дејството на таа личност врз вашиот профил. Инстаграм ги заштитува приватните навики на пребарување на корисниците и не ги претвора во јавни сигнали за алгоритмот.

Корисниците кои сакаат подобро да ја прилагодат својата лента или целосно да ги намалат овие предлози, имаат на располагање неколку алатки. Платформата овозможува привремено паузирање на сите предложени објави во времетраење од 30 дена преку поставките за содржина.

Покрај тоа, со избирање на опцијата „Не сум заинтересиран“ (Not interested) на специфична објава, директно му давате сигнал на алгоритмот да го намали прикажувањето на слични теми или профили во иднина.

е-Трн да боцка во твојот инбокс